Dagens Nyheter

16 mars 2018

Från Nyhetsflödet den 16 mars

Några röster med anledning av att Socialdemokraterna vill förbjuda religiösa friskolor.

Livets ords skolchef: Förvånande okunnigt av Shekarabi
Efter alla inspektioner måste väl ändå ministrarna veta att de kristna skolorna arbetar professionellt utifrån läroplanerna, skriver Magnus Westergård.
Under tisdagen presenterade Socialdemokraterna sitt nya “vallöfte”: att förbjuda konfessionella skolor. Argumentationen för detta görs med svepande argument och motiveras bland annat med integrationsfrågan. Hela utspelet luktar röstfiske. När tidningen Dagen intervjuar civilminister Ardalan Shekarabi påstår han att även Livets ord kristna skolor (LOKS) och landets övriga kristna skolor bidrar till segregationen. Vi som arbetar inom den kristna friskolevärlden är mycket förvånade över ministerns okunnighet i denna fråga.
På LOKS har vi elever från alla socioekonomiska delar av samhället. De framgångsrika företagarnas barn går i samma klass som barnen till den ensamstående invandrarkvinnan. Eleverna kommer från alla bostadsområden och bryter därmed den största segregationen i samhället. Eleverna har många olika etniska bakgrunder och 39 procent har annat modersmål än svenska. 40 olika hemspråk och 55 nationaliteter finns på skolan.
Läs mer i Dagen HÄR.


Ärkebiskopen: "Naivt och märkligt"
Ärkebiskopen sågar S-förslag om konfessionella skolor
"Naivt och märkligt". Så beskriver Antje Jackelén med flera i Sveriges kristna råd S-förslaget om att förbjuda konfessionella friskolor i en debattartikel i Svenska Dagbladet.
Läs mer i Världen idag HÄR. och i Svenska Dagbladet HÄR.


Tro och solidaritet (S) kritiska till Socialdemokraternas  vallöfte
Varför enbart ge sig på religiösa friskolor om det är segregationen man vill åt, säger Ulf Bjereld, som tycker att debatten på sina håll gått överstyr.
Socialdemokraterna går till val på att förbjuda religiösa friskolor, men det finns delar av partiet som inte kan skriva under på vallöftet. Tro och solidaritet är partiets sidoorganisation som samlar troende socialdemokrater, och förbundsordförande Ulf Bjereld tänker inte ställa sig på barrikaderna för att stoppa de konfessionella friskolorna.
– Om problemet är segregation i skolan och samhället, då är det fel sätt att hantera det genom att förbjuda religiösa friskolor, säger Ulf Bjereld till Dagen.
Läs mer i Dagen HÄR.


LO: "Pådyvla inte våra barn föräldrarnas religion"
Förbjud religiösa friskolor, skriver LO på Twitter, där de menar att "våra barn" inte ska pådyvlas föräldrarnas trosuppfattning.
Läs i Dagen HÄR.
Rupebas kommentar: Vad menar LO med "våra barn"? Är det statens barn mer än föräldrarnas barn?
  Var det inte så man brukade tänka i sovjetunionen?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar