Dagens Nyheter

14 juli 2017

Nyhetsflödet fredag den 14 juli

Kyrkan behöver ett skrivande ledarskap
- Joel Halldorf i Dagen - "Pethrus skrev inte för att göra livet surt för senare tiders forskare, utan för att han betraktade det som en omistlig del av sitt ledarskap. Hans skrivande gav Pingströrelsen en gemensam referenspunkt i en tid full av röster.
   Läsvanorna varierade inom Pingströrelsen: somliga läste Emil Gustafson, andra Martin Luther – men alla läste Pethrus. Han hjälpte rörelsen att förstå både sig själv och samtiden.
   I dag skrivs det mindre bland de frikyrkliga ledarna. Det har många orsaker: bland annat nya mediakanaler och bokens svagare ställning. Dessutom kan samfundens starkare byråkratiska organisationer göra att behovet av att hålla samman idémässigt upplevs som mindre.
   Men det är fel. De långa texterna behövs i dag mer än någonsin. Vill kyrkan vara ett företag, då räcker det bra med mediestrateger och kommunikationsplattformar. Men för att ge riktning och skapa rörelse krävs idéer."
Läs mer HÄR.

Sida stoppar bistånd efter USA-beslut
- Sändaren - "Sida drar in bistånd till organisationer som viker sig för USA:s krav om att inte jobba med abortfrågan.
   USA beslutade tidigare i år att dra in allt bistånd till organisationer som stödjer eller erbjuder aborter. Sverige svarade med att öka på biståndet med ytterligare 200 miljoner kronor. Nu tar Sverige och biståndsmyndigheten Sida nästa steg, och fryser biståndet till organisationer som går med på USA:s krav."
Läs mer HÄR.

Hårresande resonemang av SIDA
- Per Ewert i Svenska Dagbladet - "Sida skriver den 11 juli i ett pressmeddelande att de beslutat att stoppa sitt bistånd till organisationer som tar emot bistånd från USA. S-veteranen Jämtin förtydligar i SVT att ”svenskt bistånd inte ska gå till organisationer som vägrar att utföra aborter, informerar om aborter eller propagera för aborter”.
   Resonemanget är så hårresande att man undrar om hon verkligen menar allvar. Skulle Sida alltså kräva att hjälporganisationer som ska få fördela svenskt bistånd i fattiga länder att de först aktivt måste genomföra en propagandainsats för abort? Ändå är det så anmärkningsvärt hon faktiskt uttrycker sig. Det måste beskrivas som orimligt att en generaldirektör tar sig rätten att driva igenom en så långtgående ideologisk styrning över hela världen."
Läs mer HÄR.

Freeman måste bulta på rätt dörr
- Åke Hällzon i Hemmets Vän - "I tisdags kväll begav sig amerikanske skådespelaren Morgan Freeman ut för att leta efter meningen med livet i SVT:s sommarsatsning Jakten på Gud. I påannonseringen inför serien berättar Freeman att han vill veta om det finns en himmel, ett liv efter döden, och om det finns vetenskapliga bevis för att själen är odödlig....
   Att SVT sänder Jakten på Gud är ett tecken på att religion och andlighet tar större plats i det offentliga. Det finns en nyväckt nyfikenhet på tro. Men samtidigt har väl Jesusorden om att söka, finna och bulta på dörren aldrig varit mer aktuella. Morgan Freeman är visserligen ute på jakt efter Gud, men är det Bibelns Gud han vill hitta? Den som bara söker i största allmänhet kommer inte att hitta något av värde – man måste leta på rätt ställe.
   Finns någon bakom en dörr öppnar denne i regel när någon bultar. Jesus vet förstås detta och vill att vi ska bulta på Hans dörr, söka efter Honom. En människa kan fylla sitt liv med allt möjligt, eller som Jesus uttrycker det mellan raderna: den som söker han finner tillfredsställelsen bakom var och varannan dörr, men ska du hitta livsmening på djupet –  ska du finna Bibelns Gud och frälsningen för ditt liv – då måste du söka Jesus."
Läs mer HÄR.

Göran Skytte ställer upp i kyrkovalet
- Världen idag - "Göran Skytte kandiderar till Svenska kyrkans kyrkomöte för Lunds stift. Det berättar han i sitt senaste nyhetsbrev.
  Den kände skribenten och förkunnaren berättar att han står på fjärde plats på Frimodig kyrkas lista som gäller valet i Lunds stift till kyrkomötet."
Läs mer HÄR.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar