Dagens Nyheter

17 juli 2017

Nyhetsflödet måndag den 17 juli

Göran Skytte: Jesus är större än RFSL!
- Dagen - "Man tror inte sina ögon och öron. Prästen Jan-Åke Karlsson i Lysekil (Svenska Kyrkan) lär vara både motståndare till kvinnliga präster och mot att sammanviga samkönade par. Men denna artikel handlar inte om detta.
   Denna artikel handlar i stället om att han i en liten lokal tidning i Uddevalla skrev en insändare om RFSL, vilket står för ”Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och querras rättigheter”.
   Han uttolkade RFSL som Riksförbundet för sexuell lössläppthet.
Ungefär som att kalla före detta statsministern Göran Persson för HSB, som uttolkades Han Som Bestämmer. Spetsigt – men inte utan grund.
   Ganska oförargligt – men inte för alla. Biskopen i Göteborg sa att det var dåligt omdöme. Jan-Åke Karlsson köptes ut med 16 månadslöner och blev därmed präst utan kyrka....
   Man tror inte sina ögon och öron. Inom Svenska kyrkan, som jag själv tillhör, har troende kristna – på grund av bibliska åsikter – i årtionden blivit bespottade, hånade, nedtystade och kränkta av de politiskt korrekta makthavarna i denna kyrka.
   I detta fall drabbas prästen av kyrkligt livstidsstraff: han blir friköpt (det vill säga avskedad) på grund av ett obevisat brott: han skulle ha kränkt RFSL."
Läs mer HÄR.

Stefan Gustavsson: Abortförespråkarnas starkaste argument håller på att glida dem ur händerna.
- Världen idag - "Det händer något med argumentationsförmågan i frågor där det råder bred enighet. När majoriteten med självklarhet kan utgå från att det är på ett visst sätt, behöver man inte tänka igenom fakta, argument och motargument. Det räcker att med indignation slå fast det självklara.
   Hanne Kjöller, känd journalist och debattör, kan illustrera vad jag menar. I en artikel i Expres­sen den 13 juni diskuterar hon abortfrågan under rubriken: ”Nej, ett foster är inte en människa”.
   Kjöller ska ha heder av att försöka föra en principiell diskussion av abortfrågan. Men artikeln visar samtidigt hur ovan hon är vid en sådan diskussion och hur felaktig hennes argumentation därför blir."
Läs mer HÄR.

Belgiens förbud mot niqab är rätt
- Sändaren - "Europadomstolen för de mänskliga rättigheterna ger sitt stöd till Belgiens förbud mot att bära heltäckande slöja, så kallad niqab, på allmän plats.
   Rätten anser att förbudet inte kränker religionsfriheten eller åsiktsfriheten.
I juni 2011 införde Belgien  en lag som förbjuder användandet av plagg som helt eller delvis täcker ansiktet på allmän plats. Några år tidigare hade ordningsföreskrifter som förbjuder användandet av plagg som täcker ansiktet på "alla offentliga platser under alla tidpunkter på dygnet", införts i tre av landets kommuner — Dison, Pepinster och Verviers — enligt ett pressmeddelande från domstolen.
   Tre kvinnor överklagade, med motiveringen att de bär slöjan av egen fri vilja och att de anser sig vara diskriminerade. Nu har domstolen i Strasbourg prövat lagen och föreskrifterna och ger sitt klartecken till Belgien."
Läs mer HÄR.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar