Dagens Nyheter

20 jan. 2017

Nyhetsflödet fredag den 20 januari

”Mindfulness kan vara förödande för skör person”
- Svenska Dagbladet - "Att lära sig en teknik för stresshantering och att leva i nuet kan låta harmlöst. Men psykologen Fredrik Bengtsson varnar för att mindfulness ofta används alltför lättvindigt. Det är en kraftfull metod som kan vara förödande för sköra personer....
   Fredrik Bengtsson har mött klienter som mått dåligt, fått ökad ångest, djupare depressioner och i värsta fall blivit psykotiska efter att ha utövat mindfulness.–  För en del sköra och sårbara människor kan meditation och introspektion vara direkt förödande. Det händer att gamla minnen och känslor väcks till liv på ett närmast chockartat sätt. För en människa i akut kris är mindfulness inte alltid det bästa. Och personer som mer eller mindre mot sin vilja tvingats gå en kurs genom jobbet kan stå helt oförberedda på vad som kan utlösas. Många är inte redo att handskas med det som plötsligt kan komma upp, påpekar han."
Läs mer HÄR.
Låt källan med friskt vatten släcka like-törsten- Magnus Persson i Dagen - "Även kyrkan drivs av en ängslig jakt på likes och samtidens erkännande. Hon verkar nästan vara beredd att göra vad som helst för att bli en i gänget och vinna någon slags existensberättigande. Kommer någon kändis till tro görs den olyckligt snabbt till kyrkans främste talesperson och reklampelare för kristendom.   Men Jesus Kristus söker varken snabba omvändelser eller ytliga bekräftelser. Han viftar inte ängsligt med de uppenbara bevisen som skulle skapa skaror av fans. Dold för det mänskliga ögat bakom dårskapen att Gud blivit människa, är det bara genom Guds eget vittnesbörd som tron skänks.    Vår ängsliga rastlöshet kommer ur vår rotlöshet. Vi är inte rotade i Guds uppenbarelse, Guds eget vittnesbörd och berättelse om tillvarons ursprung, mening och centrum. Vi har sökt vår plats och vårt värde i den tunna och skiftande myllan av mänskliga opinioner. Längtan efter erkännande och genomslag i breda folklager har bara gjort oss mer osäkra, otydliga och obegripliga."
Läs mer HÄR.


Platt fall för ambitionerna i Paris
- Världen idag - "Högmod går före fall. Så kan den nyss avslutade och länge omtalade fredskonferens i Paris bäst sammanfattas. Efter högtidliga deklarationer om en internationell konferens i Paris, som skulle föra tankarna tillbaka till den historiska fredskonferensen i Paris 1920, blev det i stället platt fall.
   Enligt sakliga BBC avslutades den i ett mindre kaos...
Slutkommunikén, som skulle få igång den avstannade fredsprocessen i Mellanöstern och bidra till en hållbar fred mellan israeler och palestinier, innehåller ingenting nytt. Frankrikes utrikesminister, Jean-Marc Ayrault, varnade i sitt tal för allvarliga konsekvenser ifall USA:s kommande president Donald Trump infriar sitt vallöfte om att flytta USA:s ambassad från Tel Aviv till Jerusalem. Men varningen finns inte med i slutresolutionen."
Läs mer HÄR


Tidigare USA-president tar strid för kvinnors lika rätt och värde
- Per Danielsson i Hemmets Vän - "Jimmy Carter hävdar att ”kvinnor och flickor alltför länge har diskriminerats i en förvrängd bibeltolkning” och att det i århundraden förhindrat kvinnor till lika rättigheter världen över. Fler borde vara lika djärva som den tidigare USA-presidenten i politiken, näringslivet och det civila samhället, skriver Per Danielsson."
Läs mer HÄR.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar