Dagens Nyheter

27 jan. 2017

Nyhetsflödet fredag den 27 januari

Samvetsfrihet en mångfaldsfråga
- Joel Halldorf i Dagen - "I Europarådets resolution 1763 anges att ingen vårdpersonal ska tvingas att medverka vid aborter, eller diskrimineras för att man inte önskar göra det. Sverige väljer att ignorera detta, och utgör genom sin vägran att ge medborgarna rätten till samvetsfrihet ett europeiskt undantag.
    Varför? Det finns egentligen inga rationella argument.
Det påstås att det är schematekniskt krångligt, men som all information om yrket visar är detta en begränsad del av jobbet – något som Svenska barnmorskeförbundets ordförande också medgett.
Läs mer HÄR.


Ensidigt när Sveriges Radio tar sig an Grimmark-fallet
- Olof Edsinger i Världen idag - "Reportagen är som vanligt fyllda med skräckpropaganda. Till exempel talas det konsekvent om ”vårdvägran” snarare än samvetsfrihet, och som (skräck)vision av vad vi skulle ha att vänta i Sverige i händelse av ett domsutslag till Grimmarks fördel lyfts det katolska Italien fram, där hela 70 procent av alla barnmorskor sägs vara ovilliga att medverka vid abort. Att denna situation inte har några som helst likheter mellan den svenska nämns inte med ett ord.
    Vad som i stället lyfts fram är samtidigt intressant, för hela reportaget är ett skolexempel på hur man kan förvränga fakta genom en ensidig och till stora delar manipulativ beskrivning av verkligheten."
Läs mer HÄR.


RFSU-frilansare bakom Ekots nyhet
- Ruben Agnarsson i Inblick - "Från tisdag till fredag denna vecka pågår förhandlingar i Arbetsdomstolen om barnmorskan Ellinor Grimmark, som nekades arbete som barnmorska vid flera sjukhus inom Region Jönköping för att hon, på grund av sitt samvete och sin övertygelse, inte vill utsläcka liv och utföra aborter.
   Grimmark blev bland annat lovad ett arbete vid en kvinnoklinik med beviljad samvetsfrihet, men löftet drogs tillbaka innan hon hunnit tillträda.
   Ellinor Grimmark – som sökte jobb på BB- och förlossningsavdelningar, inte på en gynavdelning – har stämt Region Jönköping på grund av det inträffade.
   Alla övriga EU-länder och i stort sett alla Europarådets medlemsstater, inklusive Norge och Danmark, har en generell samvetsklausul eller reglering om samvetsfrihet för sjukvårdspersonal när det gäller aborter."
Läs mer HÄR.


Otryggheten i Sverige tecken på värderingskris
- Hemmets Vän - "Det senaste årets nyheter om ökande otrygghet sträcker sig över ett stort antal områden. Allt­ifrån kvinnor som blir ofredade på kommunala badhus och öppen narkotikaförsäljning till ökande stölder, överfall och misshandel … I grunden handlar detta om värderingar. Vilka värderingar vi bygger vårt land på."
Läs mer HÄR.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar