Dagens Nyheter

4 jan. 2017

Nyhetsflödet onsdag den 4 januari

Visselblåsarna blåser nytt liv i kyrkan
- Sofia Lilly Jönsson i Svenska Dagbladet - "Reformationen, vars 500-årsjubileum uppmärksammas detta år, var till sitt väsen ingen engångsföreteelse i kyrkans historia. Den inomkyrkliga kritiken och reformviljan är fortfarande livaktig, men åtföljs dessvärre av en lika seglivad bannlysningstradition.
   Under 2017 minns vi reformationen med en kulmen den 31 oktober i Wittenberg, där Martin Luther 1517 lade fram sina 95 teser mot avlatshandeln. Det var dock först drygt tre år senare, den 3 januari 1521, som Luther bannlystes av påven Leo X och kyrkosplittringen var ett faktum. Och reformationen, menar forskningen numera, var egentligen igång redan före Luther. I någon mening kan reformation ­sägas ha pågått inom kyrkan i alla tider.
   Ett viktigt teologiskt begrepp är ”den profetiska rösten”. Ofta menas då en samhällsengagerad kyrka som uppmanar världens makthavare att tänka på de fattiga, flyktingarna, klimatet, att bekämpa krig och girighet. Men den profetiska rösten talar också till sin egen kyrkas makthavare och sitt eget folk. Den är, kan man säga, en sanningssägare som utmanar kyrkan inifrån för att hon inte ska gå under i korruption och hemmablindhet."
Läs mer HÄR.

Vem antar kallelsen till reformation?
- Per Ewert i Världen idag - "Nyårsdagen var inne. Den unge munken Martin, just 33 år fyllda, lämnade sitt augustinerkloster och gav sig ut i vinterkylan. Förbi statskyrkan och universitetet, där han just avslutat tre terminers föreläsningar över Romarbrevet.
   Det var en tid av nytt uppvaknande för både honom, studenterna och församlingen. Det som mer än något annat upptog Martins tid var frågor kring trons innersta centrum: frälsningen och nåden – hur kan vi som syndare närma oss en helig Gud? Glöden var född ur den inre kamp som utspelades inom honom själv, men som han också ibland kunde se hos sina åhörare, och som han insåg kunde vara avgörande för hela kyrkan i detta nådens år 1517."
Läs mer HÄR.

Biståndspengar ser till att terror belönas
Ruben Agnarsson i Inblick - "Nu i november släppte forskningsinstitutet Jerusalem Center for Public Affairs en rapport om hur den palestiska myndigheten – som till stor del finansieras via internationellt bistånd – satsar miljardbelopp på terrorister och deras familjer. Inblick har läst igenom rapporten.
   Den 25 januari i år gick Ibrahim Osama Alan och ytterligare en palestinier in i det judiska samhället Beit Horon där de knivhögg två judiska kvinnor och dödade 23-åriga Shlomit Krigman. Angriparna dödades av en säkerhetsvakt och dagen efter publicerade Abbas organisation Fatah en poster som sörjde den ”modige martyren” Ibrahim Osama Alan.
Familjen belönas nu med tusentals kronor varje månad på grund av Ibrahim Osama Alans terrordåd.
   I juni tog sig Mohammad Nasser Tra'ayra, en 17-årig palestinier, in i ett hem i det judiska samhället Kiryat Arba och knivhögg Hallel Yaffa Ariel, en 13-årig flicka, i sitt sovrum.
Gärningsmannen, som sköts ihjäl av en säkerhetsvakt, hade skrutit på Facebook att han ville bli martyr. Hans mamma hyllade sonen som en martyr efter dådet och familjen får nu 3 500 kronor i månaden från de palestinska myndigheterna."
Läs mer HÄR.

Kvinna knivhuggen för att hon läste Bibeln
- Dagen - "En österrikisk kvinna i 50-årsåldern knivhöggs då hon läste högt ur Bibeln under ett besök på ett asylboende.
   Kvinnan hade bjudits in till asylboendet av några kristna som bodde där. Då hon läste högt ur Bibeln i köket blev hon attackerad av en 22-årig asylsökande man från Afghanistan, uppger en rad medier, bland annat Christian Today.
   Kvinnan ska ha attackerats med kniv, men klarat sig lindrigt undan tack vare en tjock vinterjacka. Hon ska dock ha skadat örat, då hon ramlade bakåt när hon attackerades."
Läs mer HÄR.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar