Dagens Nyheter

5 jan. 2017

Nyhetsflödet torsdag den 5 februari

Den nya missionsvågen
- Stefan Swärds blogg - "Enligt min mening är alltför mycket av vår kristna verksamhet i Sverige idag alltför introvert. Både församlingsverksamhet och konferensverksamhet har alldeles för mycket fokus på de redan kristna.
Jag försöker ju leva som jag lär, och tar steg nu i radikalt missionerande riktning för att bli en Gudsrikesmissionär på ett hårt fält, ett stenhårt fält, en stadsdel i Stockholm som heter Östermalm.
   Det handlar bokstavligen om att lämna de 99 fåren, för att söka efter det förlorade. I Stockholms fall handlar det om att lämna det enda fåret för att gå och söka efter de förlorade 99 fåren, sådana är proportionerna i Stockholm."
Läs mer HÄR.

Kyrkan uppmanas till barmhärtig realism
- Världen idag - "Vilket ansvar har vi i Sverige för den uppkomna situationen med den oerhörda strömmen av flyktingar? Vilka ideal ska styra vår migrationspolitik? I vilken utsträckning kan invandringen beskrivas som en tillgång, och när övergår den i stället till att vara ett problem? frågar sig Olof Edsinger.
   Aldrig tidigare har vi haft så många flyktingar i vår värld – över 60 miljoner. Mer än hälften av dessa är internflyktingar, men ungefär en tredjedel är män, kvinnor och barn som har tvingats lämna sina egna ursprungsländer. Det senare gäller inte minst flyktingar från Syrien, Afghanistan och Somalia, av vilka många har sökt sig hit till Europa."
Läs mer HÄR.

Att blunda för bödlarna
- Ruben Agnarsson i Inblick - "Krigets första offer är sanningen. Det är ett talesätt som Sveriges Radios Mellanöstern-korrespondenter Johan-Mathias Sommarström och Cecilia Uddén nu med full kraft lever upp till.
   När två av Sveriges Radios mest erfarna journalister i veckan rapporterade från Mellanöstern missade de helt det alldeles uppenbara: nämligen att Rysslands engagemang i området inte alls har handlat om att kriga mot Islamiska Staten, utan om att kväsa väststödda rebellgrupper som opponerade sig mot Assads brutala diktatur.
   Medan Uddén helt undvek att kritisera Rysslands hänsynslösa bombningar av civila, av sjukhus och av skolor, och inte heller berörde angreppen på FN-konvojer och biståndsarbetare, tog istället Frankrikes utrikesminister Jean-Marc Ayrault bladet från munnen när han träffade sina kollegor i Bryssel i veckan:
   ”De ryssar som låtsas bekämpa terrorismen fokuserar i själva verket på Aleppo och har gett utrymme till Daesh (IS), som är på väg att återta Palmyra. Ryssland talar ett dubbelspråk, en sorts ständiga lögner. Å ena sidan säger de att vi förhandlar om en vapenvila, å andra sidan förs ett totalt krig för att rädda Assad-regimen”, sade han enligt Dagens Nyheter."
Läs mer HÄR.

 Otroheten och andra dikter Sensationella dikter om missbrukarsamhället
- Svenska Dagbladet recension av en nyutgiven diktsamling av Majken Johansson - "Majken Johanssons författarskap är djupt självbiografiskt förankrat, och det var många gånger en kamp för henne att få ihop det frälsningsbudskap hon ville kommunicera med den ångest som vällde fram och krävde att få bli till dikter. Under de sista två decennierna av sitt liv gav hon bara ut en enda diktsamling. Men hon skrev många utkast, och flera av dessa texter har nu samlats i volymen ”Otroheten och andra dikter”. Det är inte någon överdrift att kalla denna publikation för en kulturgärning. Krassheten och ångesten och det ömtåliga hopp som skälver i vissa av dikterna gör dem till något av det bästa som Majken Johansson skrivit...
    Men den verkliga sensationen är dikterna om missbrukssamhället. Majken Johansson var under hela sitt liv öppen med sin alkoholism, men i alla tidigare publicerade krönikor och dikter är hon noga med att framhäva fylleriet som ett före och frälsningen som ett efter. I den nya volymen finns en svit av texter som visar smutsen, misären och hjälplösheten hos alkoholisten såväl inifrån som utifrån. Framför allt skildras samhällets totala oförmåga att möta den som sugits ner i missbruket."
Läs mer HÄR.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar