Dagens Nyheter

10 mars 2017

Nyhetsflödet fredag den 10 mars


Religiöst samfund flyttar högskoleprovet
- Sveriges radio - "Nästa år kommer högskoleprovet kunna skrivas inte bara på lördagar utan också på söndagar. Anledningen är det kristna samfundet Sjundedagsadventisterna, vars medlemmar inte kunnat göra provet då de firar sabbat och ser lördagen som vilodag. Det rapporterar P3 Nyheter.
Samfundet har tidigare fått skriva ett hemligt reservprov på en veckodag, men efter en överenskommelse med Universitets- och högskolerådet, UHR, kommer vartannat högskoleprov i framtiden att förläggas till söndagar.
– Denna kompromiss tyckte vi var bra, säger Göran Hansen, missionsföreståndare på Sjundedagsadventisterna, till P3."
Läs mer HÄR.

Onyanserade Israelbilder
- Ledare i Hemmets Vän - "Bilden av Israel-Palestinakonflikten i svenska medier presenteras oftast alltför svartvitt och ensidigt. Det menar teologen och skribenten Annika Borg i en rapport beställd av EU-parlamentarikern Lars Adaktusson. Det är en mycket mer förenklad bild än medier i andra länder ofta framför. Annika Borg har gjort nedslag i svensk mediarapportering tillbaka till början av 2000-talet och ger ett antal intressanta exempel.  Hennes slutsatser om denna svartvita presentation av Israel stöds av den brittiske professorn Alan Johnson, som tillhör den politiska vänstern i Storbritannien. Han noterar att komplexiteten i Mellanösternkonflikten sällan tas fram.
   Nästan allt när det skrivs om Israel-Palestinakonflikten i svenska medier handlar om Israels förtryckande behandling av palestinier och ord som ”ockupation” och ”bosättningar” förekommer ofta. Men sällan finns något exempelvis om positiva israeliska ageranden. 20 procent av Israels befolkning består av araber som inte speciellt ofta delar denna ensidiga bild. När terrordåd inträffar i Europa eller i andra länder kallas de oftast för vad de är. Men sällan sker så när Israel bemöter raketangrepp från Hamas eller terrorhandlingar begås av palestinier mot israeler. De får andra förklaringar, menar Annika Borg i rapporten."
Läs mer HÄR.

När maktfrågan ersätter sanningsfrågan
Ledare i Världen idag - "Vår tid kallas ofta för postmodern, och med detta syftar man på ett antal olika fenomen. Ett av de mest uppenbara är att begrepp som sanning och objektivitet har kommit i ett dramatiskt annorlunda ljus jämfört med några decennier sedan. De postmoderna filosoferna ifrågasätter alla objektiva sanningar, och tron på såväl vetenskap som religion har ersatts av en relativistisk syn på tillvaron. Mångfald och fragmentisering är orden för dagen, och var och en har sin egen sanning – eller ingen sanning alls."
Läs mer HÄR.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar