Dagens Nyheter

22 mars 2017

Nyhetsflödet onsdag den 22 mars

"En av fyra präster i Svenska kyrkan tror inte på Jesu uppståndelse"
- Mikael Karlendals blogg - "Vad är Svenska kyrkans lära? Vad tror biskopar och präster i Svenska kyrkan? Svaret är att en av fyra präster inte tror att Jesus uppstått fysiskt ifrån de döda. Vad får det för betydelse för ekumeniken?
   Det här framkommer av en artikel i Kyrkans tidning som publicerades på webben den 2 mars. I artikeln intervjuas biskopen i Västerås stift, Mikael Moberg, samt prästerna Johan Linnman, Katarina Frisk och Marit Norén."
Läs mer HÄR.

 Ny svensk rapport synar Oregons dödshjälpsmodell
- Världen idag - "Den dödshjälp som erbjuds i Kanada och flera amerikanska delstater visar på brister i både lagar, riktlinjer och genomförande. Det fastslår svenska Claphaminstitutet i en ny utförlig rapport.
   "Hotet mot värdigheten" heter rapporten som noga studerat den typ av läkarassisterat självmord som numera ofta förespråkas i den svenska debatten, den som infördes i den amerikanska delstaten Oregon 1997. Modellen har sju kriterier: skriftlig och muntlig begäran, fastställd diagnos och förväntad livstid på max sex månader, bedömning av beslutskapacitet, eventuell psykiatrisk undersökning, information om alternativ till dödshjälp och rådet att berätta för en nära släkting.
   Men modellen har flera brister när det gäller dessa kritierier. Det visar rapporten, som bland annat slår fast att de flesta patienter som efterfrågar dödshjälp inte gör det på grund av fysiska symptom såsom smärta eller illamående. Man gör det i stället till följd av depression, psykologiskt lidande och rädsla för att förlora kontrollen."
Läs mer HÄR.

Alf B Svensson: Hjälp ditt barn upptäcka sin dröm
- Dagen - "Att jag är den jag är beror alltså inte på att jag är speciellt smart.
   Varför är vissa personer mycket mer framgångsrika än andra? Antingen de jobbar som hjärnkirurg, forskare, lärare eller undersköterska på ett äldreboende. Har de högre IQ eller större social kompetens? Enligt ny forskning beror det framförallt på att de har en egenskap som forskarna kallar grit. Fråga mig inte vad de fått namnet ifrån. Personer som har grit är starkt motiverade att nå sina livsmål. De kan hålla motivationen uppe under lång tid utan yttre belöningar. De ger inte upp när det tar emot eller när de misslyckas. Till skillnad från karriäristerna stävar de inte efter rikedom, framgång och att bli kändis. Deras drivkraft är att försöka skapa en bättre värld."
Läs mer HÄR.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar