Dagens Nyheter

20 apr. 2017

Nyhetsflödet torsdag den 20 april

Terrorattackerna i Stockholm och Egypten del i ett andligt skeende.
- Åke Hällzon i Hemmets Vän - "Svaret på terrorn och varför den nu också drabbar Sverige måste sökas på ett djupare andligt plan. Inte alla kolumnister har kunskapen som krävs. Arbetslöshet, korrupta diktaturregimer och söndertrasade utbildningssystem som i Uzbekistan och andra av Centralasiens forna sovjetrepubliker är förstås en grogrund, men det kan inte förklara att någon väljer att mörda genom att vansinnesköra en lastbil på Drottninggatan i Stockholm.
   Det går inte att bortse från terrordådens islamistiska bakgrunder. Skälet till vansinnet är den ultrakonservativa gren inom islam som kallas salafism och som Islamiska staten praktiserar. Det är den mest bokstavstrogna varianten av alla islamiska tolkningar och anhängarna anser sig praktisera den enda sanna islam så som islam utövades av de första tre generationerna muslimer efter Muhammed. Han ska också ha sagt att de första generationerna muslimer var de bästa. Dagens salafister, vars strikta tolkning uppstod under 1700-talet i Saudi­arabien och allt sedan dess präglar landet, kräver sträng disciplin och motstånd till såväl allt västerländskt inflytande som till mer liberala riktningar av islam. Särskilt kristna är salafisternas måltavla.
   Söndagens fruktansvärda attack i Egypten mot de koptiska kyrkorna i Tanta och Alexandria utfördes av IS-salafister. Att attackerna skedde under just den gudstjänst som inleder påsken, den största av alla kristna högtider och dessutom på palmsöndagen när Jesus hälsas som befriaren av folket, det är förstås ingen slump. Salafistterroristerna är strakt troende och som sådana känner de väl till betydelsen av symboler och riter, också de kristnas."
Läs mer HÄR.

"Nu går vi till Europadomstolen"
- Världen idag - "Att Arbetsdomstolen inte prövade frågan om samvetsfrihet är något som beklagas djupt av Ellinor Grimmark och hennes juridiska ombud.
– Nu går vi till Europadomstolen, säger hon efter nederlaget i Arbetsdomstolen.
   Väldigt väntat. Det säger Ruth Nordström, juridiskt ombud för Ellinor Grimmark om Arbetsdomstolens dom till Världen idag.
– De har gått på samma linje som tingsrätten och gjort ungefär samma bedömning, säger hon, rejält kritisk till att ingen svensk rättsinstans prövat frågan om samvetsfrihet.
– Man säger bara att frågan handlar om religiös diskriminering på grund av kristen tro och att man därför inte behöver pröva frågan om samvetsfrihet, förklarar Ruth Nordström."
Läs mer HÄR.

På norsk:  Steg 6: Kraft. Trenger du kraft?
Da Jesus skulle forlate disiplene sine og gå til sin far i himmelen, sa han til dem: «Jeg sender over dere det som min far har lovt. Men dere skal bli i byen til dere blir utrustet med kraft fra det høye.» (Luk 24,49). 
    Jesus var klar over at disiplene hans trengte en spesiell utrustning med kraft for å kunne stå imot fristelser, leve et rikt kristenliv og for å kunne leve i tjeneste for Gud og være til hjelp for andre mennesker. I Bibelen finner vi flere ulike uttrykksmåter for å beskrive denne utrustningen. «... dere skal om få dager døpes i Den Hellige And.» (Jesus i Apg 1,5) «Men dere skal få kraft når Den Hellige Ånd kommer over dere...» (Jesus i Apg 1,83.) «Alle ble fylt av Den Hellige Ånd» (Apg 2,4, om hendelsen på pinsedagen).
Les mer HER.
Les mer om Samtale/studieprogrammet Tio steg framåt HER.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar