Dagens Nyheter

5 apr. 2017

Nyhetsflödet torsdag den 6 april

Propagerade för äktenskapet – får medhåll av läsarna
- Världen idag - "Gift dig – om du vill att kärleken ska hålla". Det är rubriken på den debattartikel som psykologen Alf B Svensson skrivit på Aftonbladets hemsida. I skrivande stund är det drygt 80 procent av läsarna som håller med honom.
Samborelationer spricker i högre grad än äktenskap, den som gifter sig för andra gången löper större risk att skilja sig än den som gifter sig för första gången och hållbara relationer får oss att må bättre. Det är några av slutsatserna som psykologen Alf B Svensson drar i en debattartikel som publicerades på Aftonbladets hemsida i söndags."
Läs mer HÄR.

Luther förändrade världen: Luther som bibelteolog
- Claphaminstitutets hemsida - "Exakt varför Luther valde att gå in i just ett augustinerkloster vet vi inte. Två detaljer är dock viktiga ur ett bibelperspektiv. Munkarnas vardag var genomsyrad av bibelläsning: varje vecka sjöng man vid de sju dagliga tidebönerna igenom hela Psaltaren. Dessutom överlämnades vid hans inträde i klostret en Bibel i rött läder till honom, vilken han flitigt läste i. Därmed startade hans livslånga och intensiva bibelläsning på allvar.
   Luther utvecklades till en flitig bibelläsare. Enligt egen uppgift läste han under senare delen av sitt liv igenom Bibeln ett par gånger per år. Som munk sjöng han igenom Psaltaren 52 gånger per år. Luther förklarade sitt sätt att utforska Bibeln med följande ord: ”Om du föreställer dig Bibeln som ett mäktigt träd och varje ord som en liten gren, så har jag skakat på var och en av dess grenar för att få veta vad den stod för och vad den betydde.”
Läs mer HÄR.

Frågan om evangeliets väsen fortsatt viktig
- Olof Edsinger i Efter Kristus - "Som författare vet jag att kommunikation är svårt, men sällan har jag upplevt det så konkret som under den senaste veckan. I onsdags hade jag en debattartikel införd, där jag med utgångspunkt i den populära sången ”Du vet väl om att du är värdefull” lyfte frågan om vad vi menar när vi talar om ”evangelium”.
   Det dröjde bara några timmar så fullkomligt kokade det på Dagens Facebook-sida. Men till min förvåning var det bara ett fåtal som ville diskutera det som för mig var den centrala frågan. Desto fler uttryckte sin indignation över att jag hade analyserat, och i viss mån kritiserat, en av deras favoritsånger. ”Hur kan du ge dig på Ingemar Olssons låt.” ”Den har betytt jättemycket för mig.” ”Vem är du att komma med synpunkter på vad som är evangelium för mig?”
Läs mer HÄR.

På norsk: Steg 1: Maktesløshet. Lengter du etter balanse og helhet?
- Perleportalen -
Det finnes en lengsel lengst inne i hvert eneste menneske. Det er lengsel etter balanse og helhet, en lengsel etter å komme i kontakt med Gud. Den lengselen er innebygget i alle mennesker og til alle tider. Om man ikke har lært å kjenne Gud, driver denne lengselen en til å lage seg en «gud» i form av en stein, et tre eller hva som helst.
   Alle mennesker er ikke villige til, eller i stand til, å innrømme at denne lengselen finnes i ens indre. Det kan til og med være slik at de ikke har oppdaget lengselen selv.
   Man kan fylle livet med så mange aktiviteter at man holder lengselen på avstand. Men før eller senere får den tak i oss. Vi kan ikke springe ifra den, for den er en del av oss selv, og vi kan ikke springe fra oss selv, om vi aldri så gjerne ville iblant.
Les mer HER.
Les mer om Samtale/studieprogrammet Tio steg framåt HER.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar