Dagens Nyheter

26 juni 2017

Nyhetsflödet måndag den 26 juni

Busch Thor till attack mot Löfvens prästutspel
- Omni.se - "KD-ledaren Ebba Busch Thor går till attack mot Stefan Löfvens (S) utspel om att ingen präst i Svenska kyrkan ska få vägra att viga samkönade par. På Facebook skriver Busch Thor att samkönade par bör kunna gifta sig, men att politiker inte ska kunna säga åt folk hur de ska utöva sin tro.
”Statsministern är inte präst i kyrkan!” skriver Busch Thor.
KD-ledaren anser att staten ska ha hand om den juridiska delen av giftermålet, men att olika trossamfund ska få ansvara fritt för ceremonin.
”Statsministern ska inte bestämma hur prästen ska tro och prästen ska inte bestämma hur statsministern ska besluta.”

 Anmärkningsvärt om vigselplikt av Löfven
- Leare i Världen idag - "I en stort uppslagenintervju med Kyrkans Tidning den 22 juni ger sig statsminister Stefan Löfven in i debatten om vigselrätt kontra vigselplikt i Svenska kyrkan.
– Jag kan förstå att man av trosskäl kan ha svårt att få ihop det. Men kyrkan som öppen demokratisk kyrka är en organisation som står för människors lika värde. Människor som älskar varandra, oavsett kön, ska ha samma rätt till vigsel. Vi socialdemokrater arbetar för att alla präster ska viga alla, även samkönade par. Jag ser parallellen till barnmorskan som vägrar att utföra aborter. Jobbar man som barnmorska måste man kunna utföra aborter, annars får man göra något annat. Det är samma sak för präster som inte vill viga samkönade.
   Om detta finns det mycket att säga. Och det första måste rimligen vara: Skomakare, bliv vid din läst! Saken är ju den att Stefan Löfven uttalar sig om saker som han över huvud taget inte har med att göra. Det är nämligen inte en politikers uppgift att diktera villkoren för ett från staten fristående trossamfund."
Läs mer HÄR.

Ett angrepp på aborträtten
- Ledare i Dagens Nyheter - "Barnmorskan Ellinor Grimmark och advokaten Ruth Nordström med sitt följe i Strasbourg
   Den som läste DN:s reportage om den abortvägrande barnmorskan, Ellinor Grimmark i fredags kunde slås av en tanke: För att ha genomlevt bittra nederlag i så väl tingsrätten som arbetsdomstolen verkar hon vara förvånansvärt munter och segerviss. Utanför Europadomstolen i Strasbourg står Grimmark tillsammans med sina rättsliga ombud och ler och poserar framför kamerorna, som vore de segrare. ”Nu är vi i Europa” konstaterar hennes advokat, Ruth Nordström triumferande."
Betallänk i DN (rupebas kommnetar: pressen fortsätter att misstänkliggjöra Elinor Grimmark. Här är det väldigt trångt i "åsiktskorridoren")

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar