Dagens Nyheter

14 juni 2017

Nyhetsflödet torsdag den 15 juni


Yoga, fri sexualitet och Jesus i skolan
- Lukas Berggren i Världen idag - "2012 slog Skolinspektionen fast att det var i sin ordning att barnen på den kommunala Östermalmsskolan utövade yoga i lotusställning medan de uttalade mantrat ”Aum”. Mantrat är heligt inom hinduismen och en förkortning av de tre hinduiska gudarna Brahma, Vishnu och Shiva.
   Det är svårt att blunda för den uppenbara kopplingen till hinduism. Rimligen borde yogan därför innebära en frontalkrock med skollagens krav på ”icke-konfessionalitet”. Men en jurist på Skolinspektionen hävdade att ”det var en helt sekulär form av yoga som handlade om rörelse”. Och förklarade vidare beslutet med att ”det inte fanns något bekännande inslag i det här” (VID 20/4, 2016)....
   Men låt oss ta ett lite mer närliggande exempel. Ponera att elever på kommunala skolor skulle ombes att lyfta händerna och säga ”Gud – Fader, Jesus Kristus, helige Ande”. Om och om igen, nästan som ett mantra. Skulle Skolinspektionen fortsatt hävda att det inte ryms några bekännande inslag i ett sådant förfarande? Skulle kommunpolitiker förneka kopplingen till religion?"
Läs mer HÄR.

Frida Park: Abort blir aldrig okontroversiellt
- Dagen - Oavsett ståndpunkt är det ett etiskt dilemma.
   I Sverige infördes fri abort fram till vecka 18 år 1974. Det finns få frågor, om ens någon, som väcker så mycket heta känslor som abort. Varför har inte abort avdramatiserats – som p-pillret? Borde vi inte ha kommit längre på 40 år och med ungefär 30 000 kvinnor som årligen väljer att avsluta sin graviditet?
   Men abort kommer aldrig bli okontroversiellt. Skillnaden är och förblir milsvid mellan att förhindra att en graviditet uppstår och att avsluta en. Varje abort avslutar ett liv.
   Det finns ingen anledning att banalisera det etiska dilemma abort innebär, oavsett ståndpunkt i abortfrågan.
   Många våndas både före och efter sitt beslut. En del mår också dåligt och sörjer det barn som aldrig fick födas. Kanske är det också därför som abortfrågan är så svår att diskutera sansat: det är för många som är direkt berörda. Det gör för ont."
Läs mer HÄR.

 Åter dags för debatt om skolavslutning i kyrkan?
- Ledare i Hemmets Vän - Så här i slutet av maj närmar sig skolavslutningar och sommarlov. Under maj sista dagar ägnar sig landets lärare åt att registrera betyg och åt att förbereda årets skolavslutning....
   Här i Sverige har barnen påsklov, jullov och ledigt till Kristi himmelsfärdshelgen. Det är spår av kristendomen. Korset pryder vår flagga, kungen måste vara lutheran och Svenska kyrkan var en del av svenska staten fram till 1999. Att förneka detta är att förneka vår historia. Om vi ska klara av de utmaningar vi står inför idag när det gäller migration och integration måste vi sluta skämmas över det som är vanligt och gängse här i Sverige. En bra början är att upphöra med diskussionen om skolavslutningar i kyrkan.
Läs mer HÄR.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar