Dagens Nyheter

27 juni 2017

Nyhetsflödet tisdag den 27 juni

Eleverna får visst fira sommarlov i kyrkan
Ministern: Skolavslutning med psalm är tradition, inte religion
- Anna Ekström i Aftonbladet - "Skolan ska vara en neutral plats och inte ta ställning för en viss religion eller trosinriktning.
   Det betyder inte att högtidliga ceremonier, som har varit en bärande del i svensk skola under lång tid, helt plötsligt ska vältas över ända. Tvärtom är det viktigt att skolan värnar traditioner, även de som från början hade en religiös klangbotten men i dag uppgår i vårt gemensamma kulturarv.
   Hur ser vi då på skolavslutning i kyrkolokaler och med psalmsång? Inga problem, säger vi. Att samlas i en vacker kyrkolokal och sjunga en sommarpsalm som vi sedan länge förknippar med sommarlov, gemenskap och härlig samvaro ser vi som en traditionsrik avslutning på skolåret och inte som trosbekännelse. Så länge skolavslutningar ser ut så, ser vi självfallet att den fina traditionen fortsätter."
Läs mer HÄR.

Slut med bordsbön på Krubban
- Världen idag - "En förskola som drivs av Frälsningsarmén i Umeå har slutat med bordsbön på begäran av kommunen, som anser att barnen inte fått välja själva om de ville vara med eller inte på bönen. Enligt propositionen till skollagen räcker det dock om föräldrar gett sitt medgivande.
   Det var i maj som Umeå kommun gjorde en tillsyn på förskolan Krubban, som drivs av Frälsningsarmén, och som har plats för 32 barn, skriver tidningen Dagen.
   Besöket ledde till att kommunen krävde att förskolan måste upphöra att ha bordsbön, eftersom man menade att barnen inte kunnat välja själva om de velat delta eller inte."
Läs mer HÄR.

Ulf Ekmans konvertering är ett svek
- Dagen . "Vi måste vi vakna upp och sluta charmas av den katolska offensiv som vi möter i Norden. Det skriver Nils-Olov Nilsson, missionär och teolog, apropå Ulf Ekmans konvertering.
   Jag är fortfarande omtumlad, förvirrad. Tankarna snurrar runt i huvudet och även om det som hänt Ulf Ekman var väntat, ställs jag inför funderingar som för några år sedan var fullständigt otänkbara. Men det omöjliga har blivit verklighet. Den Katolska kyrkan har kommit närmare frikyrkan.
   Det är intressant att notera att Ulf Ekman som katolik nu tvingas säga nej till den evangeliska kyrkan, vilken från och med nu måste betraktas som bestående av förvillade trossyskon vilka bör räddas och föras tillbaka till moderkyrkan. För endast där finns frälsning."
Läs mer HÄR.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar