Dagens Nyheter

27 nov. 2016

Nyhetsflödet söndag den 27 november

 RFSU och problemformuleringsprivilegiet i abortdebatten
- Svenska Evangeliska Alliansens hemsida - "För en intresseorganisation som RFSU med både egna ekonomiska incitament och en förenklad syn på abort, är det förstås välkommet att ensamt kommentera abortdebatten i media. Däremot brister det i journalistisk hederlighet, skriver Jacob Rudolfsson.
   På senare år har ”problemformuleringsprivilegiet” diskuterats allt flitigare i medierna. Begreppet, som myntades på 1980-talet av författaren Lars Gustafsson, syftar på de/dem som har makten att definiera spelreglerna i samhällsdebatten och därmed vilka de politiska problemen är och hur de bäst kan åtgärdas...
...Utifrån övertygelsen att det offentliga samtalet mår bra av en öppen och fri debatt där konkurrerande idéer och livsåskådningar får nötas mot varandra, har journalister inte sällan belyst åsiktsmonopol. Inte minst för att förhindra att förenklingar och fördomar sprider sig om minoriteters uppfattningar. Dock inte när det gäller RFSU:s ensamrätt på abortfrågan. Att RFSU driver en förenklad syn på aborter torde knappast vara en nyhet. Utgångspunkten är alltid kvinnans rätt till sin kropp, vilket är en premiss som knappast någon ifrågasätter. Problemet är att man aldrig lyfter in fostrets status i diskussionen."

Läs mer HÄR.

Björn af Kleen möter Carola – ett mirakel i medelåldern
- Dagens Nyheter - "I höstas fyllde Carola Häggkvist 50 år. Hon hade tänkt sig en lugnare tid, men verkligheten hann i fatt. DN:s Björn af Kleen tog rygg på Sveriges största artist när hon skyndade mellan kokboksreleaser, julshower och flyktingboendet i sitt eget vardagsrum....

...Carola drabbas återkommande av mirakel – som under entreprenören Christer Sturmarks 50-årsfest för två år sedan.
   Sturmark, ordförande för Humanisterna, är en av Sveriges mest kända och hårdföra ateister.
   Carola och pianisten Anders Widmark spelade ”Amazing grace” under en timme och en kvart på Sturmarks fest. Carola blev förlöst, skrattade av lycka, började sjunga ”på ett helt nytt sätt”.
– Guds närvaro var så stark hos Christer Sturmark, säger hon. Han älskar gospel och nerv, det gör han verkligen. Han var helt salig. Folk kom fram efteråt: ”jag är råbarkad ateist men det här fick mig att tvivla”.

Läs mer HÄR.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar