Dagens Nyheter

7 nov. 2016

Nyhetsflödet måndag den 7 november

Veckans viktigaste nyheter från Omni

Trump har medvind i opinionen efter ny mejlaffär

UTRIKES Stödet för Hillary Clinton har fått sig en törn av FBI:s senaste mejlutredning. Samtidigt har Donald Trump haft medvind i flera opinionsmätningar i veckan.
Statistikern Nate Silver – som lyckades pricka in vinnaren i alla delstater i senaste presidentvalet – bedömer att det fortfarande är 64 procents sannolikhet att Clinton får de 270 elektorsröster som krävs för seger.

Obama hjälper Clinton i valspurten

UTRIKES President Barack Obama har under veckan kampanjat för Hillary Clinton. Han höll två tal i den viktiga delstaten North Carolina under fredagskvällen. Det ena avbröts under en kort stund av en Trumpsupporter. Men när publiken började bua försökte Obama lugna åskådarna och sa: ”Bua inte, rösta!”

Analys: Därför avgör North Carolina presidentvalet

UTRIKES North Carolina kan bli delstaten som avgör hela presidentvalet, skriver Eric Bradner på CNN i en analys. Orsaken är att det blir svårt för Donald Trump att vinna valet utan att segra där. Förlorar han delstaten räcker inte segrar i Florida, Ohio och Iowa på långa vägar. Då måste det till vinster i Pennsylvania och Colorado för Trump, vilket för tillfället inte verkar så troligt, skriver Bradner. 

Följ USA-valet hela natten i Omni

UTRIKES På onsdag kan vi vakna upp till en förändrad värld. Sitt uppe med Omni hela natten och följ valdramat i din mobil, läsplatta eller dator. Via Omni läser du det senaste om rösträkningen och de bästa internationella analyserna. Vi kommer att ge dig perspektiv på nyheterna och sätta dem i ett sammanhang.

Bröder ihjälskjutna i bostadsområde i Göteborg

INRIKES I tisdags dödades två bröder, 16 och 20 år gamla, i en skottlossning i Västra Frölunda i Göteborg. Båda var ostraffade sedan tidigare och om dubbelmordet har någon koppling till det gängrelaterade våldet är för tidigt att säga, men det finns uppgifter som tyder på det. Det säger Robert Karlsson, polismästare Region Väst, i en intervju med SVT.

Utredning: Alla ska gå färdigt gymnasiet

POLITIK Alla unga ska påbörja och genomföra en gymnasieutbildning. Det föreslog gymnasieutredningen som presenterades i veckan. Utredaren Helen Ängmo sa också att rektorerna ska ha ett tydligt ansvar för att elever inte hoppar av. Ett annat förslag i utredningen är att ämnesbetyg ska införas.

Kurdiska politiker gripna i Turkiet

UTRIKES Selahattin Demirtas och Figen Yüksekdag, partiledarna för det kurdiska oppositionspartiet HDP, har gripits i Turkiet tillsammans med flera parlamentariker och andra företrädare. USA och EU har reagerat på gripandena och Sveriges utrikesminister beskriver de senaste gripandena i landet som ”extremt oroande”.

Domstol: Brexit måste gå via parlamentet

EKONOMI Den brittiska regeringen måste låta parlamentet hålla en omröstning innan man får inleda brexitprocessen, enligt beslut från en domstol i London. Det innebär att EU-utträdet kan försenas, något som kan leda till ytterligare osäkerhet. Det skrev Dagens Industris Frida Wallnor i en ledare.

Janne Andersson tog ut truppen till VM-kvalet 

SPORT I tisdags presenterade förbundskapten Janne Andersson Sveriges trupp till VM-kvalmatchen mot Frankrike på fredag. Efter två segrar och en oavgjord match står Sverige på sju poäng, lika många som Frankrike som är gruppetta och storfavorit. Ett nytt namn märktes i truppen jämfört med senaste uttagningen: AEK Aten-mittfältaren Jakob Johansson.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar