Dagens Nyheter

21 nov. 2016

Nyhetsflödet måndag den 21 november

Veckans viktigaste nyheter från Omni

Trumps val: Konservativa, kontroversiella män 

UTRIKES Donald Trumps närmaste krets börjar ta form. Det mest uppmärksammade valet är Steve Bannon som chefsstrateg, i dag chef för den högerpopulistiska nyhetssajten Breitbart. Republikanernas partiordförande Reince Priebus blir stabschef, Alabamasenatorn Jeff Sessions ny justitieminister, exgeneralen Michael Flynn nationell säkerhetsrådgivare och den Tea Party-stödda kongressledamoten Mike Pompeo CIA-chef. Det finns spekulationer om att den tidigare ärkefienden Mitt Romney kan utses till utrikesminister. 
Läs mer om Presidentvalet i USA och Trumps team

Kritik mot rasistiska, ärkekonservativa värvningar

UTRIKES Utnämningen av den ultrakonservative och kontroversielle Steve Bannon till chefsstrateg har mötts av massiv kritik. Han är chef för sajten Breitbart, som publicerat artiklar med rasistiskt, kvinnofientligt och antisemitiskt innehåll. Bannon har själv sagt att sajten riktar sig till "alt-right"-rörelsen, som anklagats för kopplingar till vit makt-grupper. Även utnämningen av Jeff Sessions till justitieminister är kontroversiell. Han beskrivs som ärkekonservativ och har anklagats för flera rasistiska uttalanden under sin karriär.
Läs mer om Presidentvalet i USA och Trumps team

Trump: Muren ska byggas och miljoner utvisas 

UTRIKES Två till tre miljoner papperslösa invandrare ska utvisas och muren mot Mexiko ska byggas, även om den delvis kan utgöras av ett stängsel. Det var Donalds Trumps budskap i CBS 60 Minutes, den första längre tv-intervjun sedan han valdes till president. Trump sa också att han inte vill riva upp rätten till samkönade äktenskap men att rätten till fri abort kan försvinna. 
Läs mer om Presidentvalet i USA och USA:s framtid

Pence utbuad på musikal – Trump kräver ursäkt

UTRIKES När Mike Pence gick och såg den hyllade musikalen ”Hamilton” i New York i fredags, framförde skådespelaren Brandon Dixon från scenen ett budskap till den tillträdande vicepresidenten. Han vädjade om att ta medborgares oro för en nya administrationen på allvar. Trump var inte sen på att reagera. På lördagen twittrade den valde presidenten att ensemblen ”trakasserat” Pence och krävde en ursäkt. På söndagen krävde han återigen att ensemblen skulle be om ursäkt och tillade att han hört att musikalen var överskattad. 

Clinton passerade en miljon röster – kritiken växer

UTRIKES Rösträkningen i USA pågår fortfarande och i onsdags passerade Hillary Clintons ledning miljonstrecket. Nu växer protesterna mot elektorssystemet, som gör att den som får flest röster inte nödvändigtvis blir president. Clinton gjorde också i veckan sitt första offentliga framträdande sedan hon erkände sig besegrad. ”Jag vet att många av er är djupt besvikna över resultatet. Det är jag också, mer än jag någonsin kan uttrycka, sa hon på en välgörenhetsgala”, sa hon. 

Facebook lovar krafttag mot fejkade nyheter

UTRIKES Facebook har anklagats för att ha spelat en stor roll för utfallet i det amerikanska presidentvalet, på grund av falska och felaktiga nyheter i flödet. I fredags meddelade grundaren och vd:n Mark Zuckerberg att man kommer att vidta en rad åtgärder för att få bukt med problemet. Bland annat ska det bli lättare att rapportera när desinformation förekommer, men Zuckerberg vill också att en tredje part ska faktagranska information och varningsmärka innehåll som bedöms vara vilseledande.

Merkel har gett upp hoppet om TTIP efter Trump

EKONOMI Frihandelsavtalet TTIP mellan USA och EU kommer inte att slutföras efter Donald Trumps seger i presidentvalet. Det konstaterade Tysklands förbundskansler Angela Merkel tidigare i veckan, i samband med USA:s president Barack Obamas besök. ”Vi har gjort många framsteg under förhandlingarna, men det kan inte slutföras nu”, sa hon enligt AFP.

Moderat sparkas – kallade S-minister hora

POLITIK Moderaterna har i veckan skakats av en politisk skandal. Politikern och den digitala kommunikatören Delmon Haffo kallade socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) för hora i en direktsändning på Youtube. Han fick snabbt sparken från M:s partikansli och M-ledningen tog avstånd från uttalandet. Även kommunikationschefen Per Nilsson har fått lämna sin post, trots att han inte befann sig i rummet. ”Man vill undvika något slags pyrande fortsatt debatt om kulturen inom partiet”, säger Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet. 
Läs mer om M-påhoppet på Strandhäll

Dylan tar inte emot Nobelpriset i Stockholm

KULTUR & NÖJE Årets Nobelpristagare i litteratur, sångaren Bob Dylan, kommer inte till Stockholm för att ta emot utmärkelsen i december. Enligt Svenska Akademien är det ”ovanligt, men inte exceptionellt” att en pristagare väljer att inte komma. Beskedet togs emot med blandade reaktioner, där en del ansåg att Dylan är ”oartig” som avböjer festligheterna. 
Läs mer om Bob Dylans Nobelpris 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar