Dagens Nyheter

28 nov. 2016

Nyhetsflödet måndag den 28 november

Veckans viktigaste nyheter från Omni

Landssorg på Kuba: Fidel Castro död vid 90 års ålder

UTRIKES Kubas revolutionäre ledare och diktator Fidel Castro dog på lördagsmorgonen, 90 år gammal. Han ledde landet under decennier och har kritiserats för sitt förtryck av det kubanska folket, samtidigt som hans välfärdsreformer hyllats. På Havannas gator sörjde människor medan exilkubaner i Florida firade. Castro kommer att begravas söndagen den 4 december. Till dess är landssorg utlyst.

Obama: Historien kommer döma Castros gärning

UTRIKES USA:s president Barack Obama, som under sin mandatperiod arbetat för att tina upp de frostiga relationerna till Kuba, sa efter beskedet om Fidel Castros död att historien kommer att avgöra synen på hans gärning. Den tillträdande presidenten Donald Trump kallade i ett uttalande Castro för en brutal diktator och uttryckte hopp om att landet ska ”gå en fri framtid till mötes”. Rysslands president Vladimir Putin sa att ”Castro var en sann och lojal vän till Ryssland”.

Röster räknas om i delstaten Wisconsin

UTRIKES Rösterna i delstaten Wisconsin i USA ska räknas om på initiativ från det gröna partiets presidentkandidat Jill Stein. Donald Trump vann över Hillary Clinton med 27 000 röster i delstaten och Stein vill gå vidare med omräkning i andra viktiga delstater. Clintonkampanjen ställer sig bakom omräkningen men Trump kallar kraven för ”löjliga” och ser dem som en kränkning av valresultatet. Bedömare pekar på att en förändring av valresultatet är ytterst osannolik.

Forskare: Rysk propaganda på nätet påverkade valet

UTRIKES Ett sofistikerat ryskt propaganda-program låg bakom spridningen av falska nyheter under den amerikanska valrörelsen, skrev Washington Post i veckan. Bakom uppgifterna står två av varandra oberoende forskarteam, som båda hävdar att Ryssland använde sig av både tusentals botnät och mängder av betalda internet-troll för att sprida falska nyheter. 

SD-politikern Kent Ekeroth tar timeout efter krogbråk

POLITIK Kent Ekeroth (SD) tar timeout från sitt uppdrag i justitieutskottet efter ett krogbråk på Stureplan. Han har polisanmälts för misshandel men hävdar självförsvar, och har gjort en motanmälan. Hade Ekeroth tillhört något annat parti hade han knappast fått behålla sin riksdagsplats, enligt SVT:s politiske kommentator Mats Knutson.
– Frågan är om inte partiledningens tålamod med honom håller på att tryta, säger han.

Inga storregioner efter alliansnej

POLITIK Under veckan har samtliga allianspartier hoppat av samtalen om regionsindelningen. Därmed är regeringens förslag om storregioner dött. Ansvarig minister Ardalan Shekarabi (S) är besviken och menar att ”Stureplansperspektivet” segrat.

Kritiken hårdnar mot MP:s ledning – ”visionslöst”

POLITIK Efter turbulensen med de fyra riksdagsledamöter som vägrar rösta med partitoppen fick Miljöpartiets ledning ytterligare problem i veckan. I en debattartikel skrev åtta tidigare språkrör att MP under nuvarande styre har blivit ett ”visionslöst etablissemangsparti”.
– Vi i Miljöpartiet ska inte bråka sinsemellan när vi gör så stor skillnad, var språkröret Isabella Lövins svar.

Rekordfå utredningar och lösta brott hos polisen

INRIKES Polisen klarar inte sina egna mål när det gäller antal lösta brott, och aldrig förr i modern tid har den svenska polisen genomfört så få brottsutredningar som nu. I Malmö är situationen så allvarlig att det i genomsnitt tar 374 dagar från att en anmälan görs tills att åklagare fattar beslut i frågan.
– Vi närmar oss en kollaps när det gäller brottsutredningar i Malmö, säger chefsåklagare Ola Sjöstrand till Sydsvenskan.

Hotad Vilks kan inte bygga upp brandskadat verk

KULTUR Delar av Lars Vilks konstverk Nimis eldhärjades i veckan. Han tror att någon anlagt branden som delvis förstörde det stora verket gjort av drivved i Kullabergs naturreservat. Faktumet att Vilks, som lever under dödshot, inte kan bygga upp verket själv betyder att terrorn segrat, skriver journalisten Niklas Orrenius i DN.

Henrik Larsson lämnar Helsingborg efter fiaskot

SPORT Efter att Halmstad slog ut Helsingborg ur allsvenskan förra söndagen stormades planen och huliganer försökte slita av Jordan Larsson tröjan. Nu ska en haverikommission utreda hur det kunde hända. Efter förlusten meddelade Henrik Larsson att han lämnar tränarjobbet och också avstår sin lön för att hjälpa den ekonomiskt pressade klubben.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar