Dagens Nyheter

9 nov. 2016

Nyhetsflödet onsdag den 9 november

Kristendomen och USA:s presidenter
- Kjell O. Lejon gör i Världen idag en översikt över kristendomens förhållande till USAs prsidenter - "I USA är kyrka och stat separerade, och så har det varit på nationell nivå sedan konstitutionen antogs 1789. Emellertid fanns det då i en stor majoritet av delstaterna delstatskyrkor av olika tradition, främst anglikansk. Den sista delstatskyrkan avvecklades först drygt fyra decennier senare, 1833.    Kopplingen mellan religion och politik fanns redan långt tidigare, från de första koloniernas formering – och de två har aldrig separerats. Det kan tydligt åskådliggöras genom exemplet George Washington, nationens förste president, som började sin presidentperiod med edsavläggelse på Bibeln (och med det egna tillägget till den officiella texten: ”… so help me God”) och som i sitt farvältal (Farwell Address) förklarade att religion (det vill säga kristendom) och moral är ofrånkomliga byggstenar om man politiskt vill bygga ett välmående samhälle. Han var barn av den första stora folkväckelsen och revolutionen som i USA, med hjälp av de kristna, aldrig blev antikyrklig som i Frankrike"
Läs mer HÄR.

Är lovsångsrörelsen på väg att kraschlanda?
- Dagen - "Amerikanske lovsångsledaren Jamie Brown varnar för att allt fler lovsångsledare försöker göra konserter i kyrkan i stället för att lovsjunga Jesus.
Varningen, eller som skribenten själv kallar det, hjärteropet, finns att läsa i en debattartikel som publicerades den 21 oktober på sajten Healthyleaders.org har fått stor spridning i sociala medier och nu även nått Sverige.
”En artikel som borde spikas upp på dörren till varje kyrka och replokal. Vi lever inte och verkar i USA men detta är relevant för alla oss som på något sätt finns med i musiken i gudstjänsten: Läs. Reflektera. Justera. Agera.”
Läs mer HÄR.

Påveeffekten
- Åke Hällzon i Hemmets Vän - "Att komma nära katolsk fromhet, bildning och inte minst de ungas katolikernas smittande entusiasm inför Franciskus blotta närvaro, har gjort avtryck på Svenska kyrkans ledning. Effekten av påvebesöket kan därför mycket väl leda till en nyväckt svenskkyrklig fascination inför trons allvar, sanningsanspråk och inte minst vikten av att kunna ge sökande människor tydliga, kristna svar. Är det något Franciskus visade de lutherska kyrkorna i måndags var det detta: Det går att vara folkligt öppen men samtidigt tydlig och trygg i sin tro." 
Läs mer HÄR.

På norsk: Muslimsk inskripsjon beviser det jødiske tempelet
- Israel Today - "En inskripsjon fra en tidlig islamsk periode har blitt lagt til mengden av bevis som vitner om jødenes lange forhold og forbindelse til Tempelhøyden i Jerusalem. Dette på tross av det FN sier.
   Inskripsjonen, som ble funnet under en utgravning i en moske i den palestinske landsbyen Nuba i nærheten av Hebron, refererer til det som i dag blir kalt Klippemoskeen, som “Bait al-Maqdess", den arabiske versjonen av "Beit Hamikdah", som er hebraisk for 'tempelet'.
   Ifølge de israelske arkeologene Asaf Avraham og Peretz Reuven kan inskripsjonen dateres tilbake til det 10. århundret. Inskripsjonen beviser at århundrer etter den muslimske erobringen fortsatte muslimer å omtale Tempelhøyden i Jerusalem som det jødiske tempelet i Bibelen. Et stort antall islamske skrifter fra denne tiden vitner også om dette. "
Les mer HER.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar