Dagens Nyheter

5 nov. 2016

Nyhetsflödet lördag den 5 november

Döden är inte slutet
- Sören Carlsvärd i Hemmets Vän - "Allhelgonadagen spelar en allt större roll i vår tid. En helg som på något vis är nödvändig när så mycket annat i tillvaron förväntas vara förströelse. Denna dag handlar om människor som tagit sitt liv på allvar och fyllt livsdagarna med det som är riktigt viktigt. Runt omkring oss finns människor som lever nära Gud och därför också nära andra människor. Människor som ger sitt liv för andra. Människor som kämpar för andra i kamp för fred och rättvisa, och som därför också får lida eller till och med hotas till livet. Många har lidit martyrdöden för sin tros och för sin kamps skull....
   Alla själars dag infaller på söndagen efter alla helgons dag. Det är den dag man minns och hedrar sina döda som är oss närstående. Enligt kristen tro är döden inte slutet. Gud har lovat att låta oss uppstå som Kristus uppstod."  Läs mer HÄR.

”Det finns kraft i bibelordet”
- Världen idag - "Reformation – det var det samlande temat för den konferens, som anordnades i Baptistkyrkan i Uppsala denna vecka. Skandinavisk Teologisk Högskola stod som inbjudare.
   Återställning, återupplivande och återupprättelse är ord som alla täcker in vad konferensen Re-formation fokuserade på. Här presenterades klassisk bibelundervisning, kombinerad med historiska återblickar. Anders Gerdmar, initiativtagare och konferensvärd, drog upp riktlinjerna redan från början. Han argumenterade mycket övertygande mot Katolska kyrkans syn på traditionen och utgick ifrån Matteus 15. I det sammanhanget tillrättavisar Jesus fariséerna för att de upphäver Guds ord för sina stadgars skull. Ordet för ”stadgar” i grekiskan kan också översättas ”tradition”. 
Läs mer HÄR.

 Tingsrätt sa nej till kravet på samvetsfrihet
- Dagen - "Barnmorskan Linda Steen får inget skadestånd efter att ha stämt Södermanlands läns landsting. Hon nekades jobb, efter att ha åberopat samvetsfrihet.
   Tingsrätten gick ännu en gång på landstingens linje, i det här fallet Södermanlands läns landsting, och nekade barnmorskan Linda Steen det skadeståndskrav hon ställt.
   Bakgrunden är att Linda Steen nekats anställning vid två kvinnokliniker, trots att hon avslutat en utbildning som bekostats av landstinget. Konflikten mellan barnmorskan och landstinget kom när Linda Steen öppet förklarade att hon inte ville medverka vid aborter, på grund av sin kristna övertygelse.
Läs mer HÄR.

På norsk: Det handler om følge i dobbelt forstand
- Jostein Nielsens blogg - "Godhet er den sjette egenskapen ved Åndens frukt. Om jeg fortsetter i samme tankerekke betyr det at slik Gud øser sin godhet over meg, skal jeg øse godhet over andre. Det er ikke så lenge siden vi hadde en debatt om godshetstyranniet i Norge. Det hadde kanskje vært en sunnere debatt dersom vi hadde vært i stand til å innrømme at ikke alt vi gjør i det godets hensikt, nødvendigvis fører til noe godt. Når grunnvollen er godhet, er det viktig at vi også bygger som «klokke» byggmestre slit at det meste av det vi gjør blir godt!"
Les mer HER.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar