Dagens Nyheter

18 nov. 2016

Nyhetsflödet fredag den 18 november

Barnen har för stort fokus på sig själva
- Anne-Marie Wijk i Dagens Nyheter - "Individualiseringen i skolan har fått förödande konsekvenser för barnen. Vi har fått våra barn att tro att allt handlar om dem, individuellt, och att de kan strunta i andras åsikter och behov.
   Eleverna ska vara delaktiga i sin egen inlärning i skolan, där läraren ska finnas i bakgrunden som handledare. Detta beslut var ett snedsteg som nu fått långtgående konsekvenser.
   Tänk att du som vuxen ska ta ansvar för något du aldrig hört talas om, du ska bara kunna det. Hur du förvärvar kunskapen är upp till dig. Vänta dig heller inget stöd av arbetskamraterna. De är upptagna med sitt och bryr sig inte särskilt. Vänd dig inte till chefen för han/hon kan inte tala om vad du ska göra, då är du ju inte delaktig. Den sitsen har vi försatt våra barn i."
Läs mer HÄR.

Donald Trumps triumf och demokratins sårbarhet
- Sven Nilsson i Hemmets Vän - "Presidentvalet i USA väcker många tankar om vad som pågår i folkdjupet, inte bara i Amerika utan runt om i världen – också i vårt eget land. Valutgången i Amerika är på ett djupare plan uttryck för att människor i stora delar av världen lever med en existentiell ångest inför alla hot och förändringsprocesser som pågår. För många känns det övermäktigt att anpassa sig till det globala perspektivet på en mängd områden. Allt rör sig och det saknas politiska lösningar och ett trovärdigt ledarskap. Det gäller klimatfrågan, arbetsmarknaden, konvulsionerna i finansvärlden och ideologiska förskjutningar i fråga om grundläggande värderingar angående människosyn, etik och moral. På grund av migrationsströmmarna måste man nu också förhålla sig till nya religioner med dess anspråk på livsrum i samhället. Människor orkar inte ta till sig eller bearbeta alla dessa nya intryck och utmaningar på ett rationellt sätt. De upplevs bara som ett massivt hot mot hela den existerande världsordningen."
Läs mer HÄR.

Utmanar riksdagen om Israel
- Världen idag - "Med vissa ord och uttryck utpekas Israel till ständig syndabock av svenska politiker. Det anser föreningen Israels Vänner, som i ett brev till riksdagens 349 ledamöter vill belysa läget.
  Brevet är närgånget och tar fasta på hur Israel och Mellanöstern hanteras av landets politiker. ”Vi tror inte att olika företrädare medvetet för fram osanningar. Däremot är det vissa ord och uttryck som blivit trendord och som ständigt återkommer, ’ockupation’, ’illegala bosättningar’, ’apartheid’ eller ’Israel stjäl palestiniernas vatten’”, skriver de i brevet. ”Israel ges i dag skulden för det mesta av det elände som råder i Mellanöstern”, menar de bland annat."
Läs mer HÄR.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar