Dagens Nyheter

2 nov. 2016

Nyhetsflödet onsdag den 2 november

Vägröjare som utmanar svensk kristenhet
- Inblick - "Vi har hamnat i en återvändsgränd, vi försöker säga saker som folk tycker om. Vi har blivit väldigt beroende av trender, strömningar och vad människor tänker att man får säga just för tillfället, säger Ulf Christiansson, musikprofil och grundare av rockbandet Jerusalem....
– Vi är så påverkade av den här världen, vad man får göra och inte göra. Vi har svalt betet på något sätt och nu sitter vi och är anpassade. Guds Ord säger: ”Anpassa er inte efter den här världen.” När vi ändå gör det, då förlorar vi förmågan att kunna avgöra vad som är rätt och fel. Man förlorar denna kapacitet.
– Det är inte bara det att man anpassar sig och fortfarande kan se vad som är rätt och fel, även om man inte vågar välja det. I början är det så, men snart blir man så formad av omgivningen, att man till och med tror på det som är fel....
   Ulf Christiansson menar att vi exempelvis tappat bort himmel och helvete.
– Jag önskar att vi kunde presentera en snällare variant, men jag är inte Gud, jag är inte auktoriteten i det här. Jag är en lärjunge."  Läs mer HÄR.

”Vem är det som ska ge upp sanningen?”
- Världen idag - "Trots Svenska kyrkans helhjärtade stöd för påvebesöket finns en skepsis bland lutherska och evangeliska teologer.
– Det var ett misstag att bjuda in påven för att fira reformationen, säger Stefan Gustavsson, generalsekreterare för Svenska Evangeliska Alliansen (SEA). Läs mer HÄR.

Fredad zon för kristna måste skapas i Irak
- Robert Halef i Hemmets Vän - "Äntligen är slaget om miljonstaden Mosul i Irak och befrielsen av Nineveslätten från terrorgruppen Islamiska staten (IS) igång. Nu kan kyrkklockorna börja ringa igen efter över två års tystnad. Många glada syrianer var på plats i Bartella på Nineveslätten då den syrisk-ortodoxa kyrkan S:t Shmunis kyrkklockor ringde oavbrutet.
   När IS nu trängs undan i Irak och Syrien är det dags att se framåt och förbereda en återuppbyggnad av det som förstörts, skapa tillit mellan olika etniciteter, religioner och trosinriktningar och göra det möjligt för flyktingar att återvända hem. Den långa vägen mot fred och stabilitet i regionen måste nu börja på allvar.
   Minoriteterna syrianer, kaldéer, assyrier, mandéer och yezidier har utsatts för oerhörda grymheter under IS härjningar i regionen. Både Europaparlamentet och kongressen i USA konstaterar att det rör sig om ett folkmord. Det ultimatum icke-muslimer ställts inför är att konvertera till islam eller dö. Det pågår mord, kidnappningar, våldtäkter och förstörelse av kulturhistoriska byggnader i syfte att utrota kristna invånare och grunda ett islamistiskt kalifat. Också de muslimer som inte delar IS extrema tolkning av islam utsätts för våld och dödas.  Läs mer HÄR.

Första gudstjänsten efter IS-styret
- Dagen - "En handfull kristna samlades i en utbränd kyrka i Qaraqosh för den första gudstjänsten på två år.
– Jag kan inte beskriva vad jag känner. Det här är mitt land, min kyrka, säger Samer Shabaoun.
   Han var en av dem som stred när irakiska styrkor återtog Qaraqosh (också känt som Bakhdida eller al-Hamdaniyya) från terrorrörelsen IS för några dagar sedan, i offensiven mot närliggande Mosul.
   Han berättar att IS skickade allt den kunde mot styrkorna, inklusive självmordsbombare och bilbomber.
– Trots allt det så är vi här, säger han."  Läs mer HÄR.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar