Dagens Nyheter

11 nov. 2016

Nyhetsflödet fredag den 11 november

Fenomenet Donald Trump – några försök till förklaringar
- Olof Edsinger i Opinionsbloggen - "Namnet på nästa amerikanska president blir alltså Donald Trump. Precis som i den brittiska Brexitomrösningen visade sig opinionsundersökningarna komma på skam, och politiker och journalister tävlar om att förfäras över det inträffade. Börserna förväntas backa dramatiskt, och inbitna demokrater ansöker om medlemskap i Kanada. Stora delar av västvärlden skakar i sina grundvalar.
    Men frågan är ändå om valet av Donald Trump bara ska betraktas som något osunt. Det första som kan behöva sägas är ju att vi aldrig tidigare haft två så hatade kandidater i ett amerikanskt presidentval. Många som röstar på Trump gör det alltså inte för att de älskar honom – utan för att de betraktar Hillary Clinton som ett ännu värre alternativ. Både som svenskar och som kristna kan vi naturligtvis uppleva att denna bedömning är konstig, men låt mig ändå notera några saker som jag tror har spelat in i det som vi just nu håller på att bevittna."
Läs mer HÄR.

FN-beslut bakom yoga-boom i Sverige
Ruben Agnarsson i Inblick - "I Indien har FN-beslutet att införa en internationell yoga-dag gett en ny vind till hindunationalistiska krafter. Det har blivit svårare att konvertera och historien skrivs om i skolböckerna. – Med yogaövningar kommer vissa uppfattningar om kroppen, om kosmos och om universum. Det öppnar en dörr för en religiös tolkning, menar Heinz Werner Wessler, professor i indologi vid Uppsala universitet.
  För två år sedan utlyste FN:s generalförsamling den 21 juni som en internationell yogadag.
  Beslutet skedde efter att Indiens hindunationalistiska partiledare, premiärminister Narendra Modi, i ett tal i FN uppmanat världens ledare att anta en internationell yogadag. Modis argument var att yoga är mer relevant och nödvändigt än någonsin.

   Indiens premiärminister beskrev yoga som en ”ovärderlig gåva” från Indiens urgamla tradition och som en holistisk inställning till hälsa och välbefinnande."
Läs mer HÄR.


"En av tre konvertiter har Jesus-dröm"
- Världen idag - "Antalet muslimer som får möta Jesus i drömmar kan vara större än man kunnat ana. Enligt Tom Doyle, författare och förkunnare, som i flera år rest i muslimvärlden, kan det handla om en tredjedel av alla de muslimer som nu konverterar till kristen tro.

Tom Doyles förra bok ”Är du kristen ska du dö” (Sjöbergs förlag), blev en ögonöppnare när den släpptes i Sverige 2015. I boken vittnar tidigare muslimer om det höga pris de fått betala för sin omvändelse till kristen tro. Nu i dagarna släpps Doyles senaste bok på svenska: ”Syner och drömmar”. Här intervjuar han 25 tidigare muslimer som vittnar om att de fått möta Jesus i drömmar eller syner."
Läs mer HÄR.

På norsk: Tvangskonvertering av kristne på Gaza- Israel Today - "Man skulle tro at en historie som dette ville skape store overskrifter, gitt hvor mye oppmerksomhet som gis alle andre aspekter av den israelsk-palestinske konflikten. Men tvangskonvertering av kristne til islam under Gazas Hamasstyre ser bare ikke ut til å interessere vestlige makthavere.   Det bør være en vekker for alle, også de som taler for en tostatsløsning.   Den arabiske media kommentatoren Raymond Ibrahim forteller historien etter å ha saumfart arabisk språklige medier, der situasjonen for Gazas kristne ser ut til å dekt langt oftere.- ... Vi hører om kidnapping av kristne og som tvinger dem til å omfavne religion til Muhammed, forteller en rapport fra arabisk media som Ibrahim siterer."Les mer HER.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar