Dagens Nyheter

19 aug. 2016

Nyhetsflödet fredag den 19 augusti

Våra värderingar bygger på kristna etik- och idéarvet
- Debatt i Göteborgsposten - " Det går inte att bortse från att hela den västerländska kulturen har påverkats av kristen tro och kristendom. Något som inte sällan ignoreras i det starkt sekulariserade Sverige, skriver Lars Adaktusson (KD).
    Kristendomen har haft avgörande inflytande över det västerländska samhälle som vi i dag är en del av, samtidigt lever vi i ett land och på en kontinent där alltfler kyrkor får karaktären av museer. Slutsatserna vi drar av detta är avgörande för hur dagens politiska utmaningar ska hanteras, men också för vad svenska värderingar kommer att innebära i framtiden.
   Sverige beskrivs emellanåt som världens mest sekulariserade land. Om detta betyder att svenska värderingar ska kopplas loss från den kristna etiken och det kristna idéarvet kan vi vara säkra på att de värderingar som kommer att prägla vårt land i framtiden blir annorlunda. Kanske så annorlunda att vi som lever i dag inte skulle känna igen dem som svenska."
Läs mer HÄR.


Kaos följer HBTQ-rörelsens agenda
- Josef Sjöberg i Hemmets Vän - "Pridefestivalen i Stockholm är över för detta år. Men på flera orter i landet hålls liknande arrangemang. Exempelvis i Örebro med start den 19 augusti. Budskapet som ropas ut är: ”Alla är lika mycket värda.” Man undrar, är inte detta självklart? Som kristen är ju detta en grundbult i evan­geliet. Gud bevisade ju sin kärlek för varje människa när Jesus Kristus dog på korset för våra synder.
   Under Pride upphöjs och visas helt öppet på gatorna en livsstil som går tvärtemot skaparens ursprungstanke. Många av dessa scener skulle vanligtvis betraktas som förargelseväckande beteende. Alltså något som skulle kunna polisanmälas. Men under Pride verkar allt vara tillåtet.
   Det som gör mig ledsen och beklämd är när politiker och partier sväljer Prides budskap med hull och hår och där massmedia går före som en bulldozer och bereder mark. Inget får sedan ifrågasättas och kritiseras. Är inte detta ett tecken i sig självt? I Sverige är vi ju mycket noga med yttrandefriheten i andra länder."
Läs mer HÄR


Full storm i Svenska kyrkan
Ledare i Världen idag - "Full storm, är den mest adekvata metaforen, bildbeskrivningen, av läget i Svenska kyrkan just nu. I stora delar av ledningen har man lyckats sänka trösklar och lyfta taket så att det som återstår är ett tomt skal där ideologiska och teologiska vindar blåser vart de vill. Grunden urgrävd, taket borta och resterna riskerar att bli historiska monument likt forntida stenrösen. Detta är inte hela bilden av Svenska kyrkan, men den som dess ledning just nu skapar.
   Med den teologi och politisering i sitt budskap som kyrkans ledning företräder, riskerar man påtagligt och dagsaktuellt medlemsflykt, men också att rasera alla ekumeniska strävanden mellan kristna kyrkor inte minst i Sverige, men också i andra delar av världen. Med rasande fart växlas Jesus ut. Vi ber ju ändå till samma gud, säger man, när religionsblandningen kommer på tal, och hänvisar till Abraham."

Läs mer HÄR.

Netanyahu: Vi bryr oss mer om palestinerne enn deres ledere
- Israel Today - "Israels statsminister Benjamin Netanyahu postet i forrige uke en video på sosiale medier der han hevdet at Israel bryr seg mer om palestinerne enn det deres egne ledere gjøre.
   Netanyahu ba seerne å forestille seg hvordan situasjonen i regionen ville sett ut om de regjerende palestinske partiene brukte sine store pengestrømmer fra utenlandet, til et bedre liv for sine innbygger, i stedet for finasiering av krig."
Se mer HÄR.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar