Dagens Nyheter

29 aug. 2016

Nyhetsflödet måndag den 29 augusti

Veckans viktigaste nyheter från Omni

Italien sörjer hundratals döda i skalvet – och söker svar
● UTRIKES Nära 300 människor har dött efter onsdagens kraftiga jordskalv i centrala Italien. 2 500 italienare har förlorat sina hem. Flera byar är mer eller mindre raserade och nu väcks frågan om konsekvenserna hade behövt bli så ödesdigra. Billiga renoveringar i strid mot byggnadsregler kan ha spelat in.
– Om byggnaderna konstruerats som de gör i Japan så hade de inte kollapsat, säger en åklagare.
Läs mer om skalvet i Italien

8-åring dödades av handgranat i Göteborg
● INRIKES En åttaårig pojke dödades natten till måndag när en handgranat kastades in i en lägenhet i Biskopsgården i Göteborg. Pojken var på besök med sin familj från London. Myndigheterna misstänker att dådet var en hämndaktion. En man som dömts till livstids fängelse för dubbelmordet på Vårväderstorget fanns skriven på samma adress. Ingen har ännu gripits.
Läs mer om granatattacken i Biskopsgården

Regeringen sänker tillväxtprognosen
● EKONOMI Regeringen sänker tillväxtprognosen för i år till 3,5 procent. Det meddelade finansminister Magdalena Andersson (S) vid en presskonferens på Harpsund. Reformutrymmet beräknas bli 55 miljarder kronor de kommande två åren, vilket innebär att regeringen lånar till nya satsningar.
– Regeringen är piskad att göra mer, säger SR:s politiske kommentator Fredrik Furtenbach.
Läs mer om höstbudgeten 2016

Står Trump fast vid sin hårda invandringslinje?
● UTRIKES Donald Trump har svävat på målet i ett antal intervjuer om sin invandringspolitik den senaste veckan. Det har väckt frågor kring om han står kvar vid sina tidigare uttalanden om att utvisa 11 miljoner papperslösa. I ett tal på lördagskvällen underströk han att linjen ligger fast – och att han ska skicka ut papperslösa ”från dag ett” om han blir president.
Läs mer om presidentvalet i USA

Clinton i blåsväder för stiftelsedonationer
● UTRIKES Under sin tid som utrikesminister har Demokraternas Hillary Clinton låtit aktörer som donerat stora summor till hennes välgörenhetsstiftelse få möjlighet att träffa eller tala med henne. Hälften av Clintons möten eller telefonsamtal med personer från den privata sektorn ska ha haft den kopplingen, enligt AP. Clinton har avfärdat uppgifterna som ”mycket rök men ingen eld” och säger att ingen utifrån fått påverka hennes beslut som utrikesminister.
Läs mer om presidentvalet

Colombianska regeringen och Farc överens om fred
● UTRIKES Striderna har pågått i 50 år och förhandlingarna i fyra. Nu är Colombias regering och Farcgerillan överens om ett fredsavtal.
– En historisk och unik möjlighet, sa presidenten Juan Manuel Santos.
– Vi har slutat att slåss med vapen och kommer nu att gå till strid med idéer, sa Farcs chefsförhandlare Ivan Marquez.
Läs mer om fredsprocessen i Colombia

Burkiniförbud stoppas – men flera orter vägrar
● UTRIKES Ett lokalt förbud mot badplagget burkini underkändes av Frankrikes högsta förvaltningsdomstolen på fredagen. Beslutet gäller tills vidare men flera av de trettiotal orter som bannlyst det heltäckande plagget säger att de inte tänker upphäva sina förbud. Ett definitivt beslut från förvaltningsdomstolen återstår ännu att ta.
Läs mer om burkiniförbudet

Biden besökte Sverige – hyllade flyktingmottagandet
● INRIKES USA:s vicepresident Joe Biden besökte Stefan Löfven i Stockholm under veckan. Enligt Löfven är relationerna mellan de båda länderna starkare än någonsin och på en pressträff i Rosenbad berömde Biden Sveriges flyktingmottagande.
– Sverige har visat gott ledarskap och stor medmänsklighet, sa han.
Läs mer om Bidens Sverigebesök

Tyskland: TTIP-förhandlingarna har havererat
● UTRIKES Förhandlingarna mellan USA och EU om frihandelsavtalet TTIP har misslyckats, enligt Tysklands vice förbundskansler och näringslivsminister Sigmar Gabriel.
– Enligt min uppfattning så har förhandlingarna i praktiken havererat, även om ingen erkänner det, säger han enligt AP.
Läs mer om frihandelsavtalet TTIP

Östersund får 3–0 efter attacken mot målvakten
● SPORT Svenska fotbollförbundet tilldömer Östersund en 3–0-seger efter att deras målvakt Aly Keita attackerats i slutminuterna av matchen mot Jönköping. 17-åringen som sprang in på planen säger att han gjorde det för att han satsat pengar på matchen. Men SvFF:s disciplinnämnd anser att han ska bedömas som Jönköpingssupporter.
Läs mer om attacken mot Aly Keita

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar