Dagens Nyheter

23 aug. 2016

Nyhetsflödet tisdag den 23 augusti

Den kristna kyrkans svar på terrorn
- Svenska Evangeliska Alliansen - "Världen har inte upplevts så här oförutsägbar på länge.  Villrådighet präglar den politiska utvecklingen i Europa och USA, med misstro och populism i dess spår. Samtalsklimat hårdnar samtidigt som solidaritet med förföljda kristna misstänkliggörs och beskrivs i kulturkampstermer. Våld och terror slår skoningslöst mot oskyldiga civila. Krig och förtryck tvingar fram migration i en omfattning vi inte sett tidigare. Som en följd sätter rädsla och hopplöshet klorna i många. Den ogrundade optimismen om människan avslöjas obarmhärtigt....
...Ljusblå ideologier om ”den goda människan” krossas i mötet med verkligheten. Samtidigt byts den naiva inställningen att alla religioner är lika goda raskt ut mot den lika naiva inställningen att samtliga är lika dåliga. Nödvändiga distinktioner sätts på undantag." 

Läs mer HÄR.

”Makten är fortfarande i Jesu händer”
- Världen idag möter Pelle och Evie Karlsson - "Med låten ”Han är min sång och min glädje” slog han igenom på allvar i Sverige och vann hela svenska folkets hjärtan. Sedan 1980 bor han och hustrun Evie i USA. Världen idag har, i samband med ett Sverigebesök, mött Pelle Karlsson för att samtala om den andliga situationen i Sverige och om väckelse. Men också om risken att ta ära åt sig själv i samband med framgång....
... Han berättar om ett bibelord som har berört honom den senaste tiden. Det är hämtat från Jeremia 32, där Jerusalem är omringat av babylonierna. I den engelska översättningen står det: ”de har vänt ryggen åt mig, inte sitt ansikte”.
– Det grep tag i mig, att de hade vänt ryggen åt Herren. Han är med oss, han är på rätt plats, han är i rummet, men han är ointressant för oss. Vi vänder honom ryggen, vi sysslar med andra grejer, medan han finns i bakgrunden.
   Guds verk har nästan blivit en social funktion, i formen av en förening eller klubb med likasinnade, menar han.
– Man samlas för att göra gudstjänster, men möten har blivit produktioner av musik och alla möjliga andra saker, som är fantastiskt bra och som Gud använder när han utför sitt verk, men på något sätt har vi mera vänt ryggen mot det som verkligen gäller. Det tror jag är situationen i Sverige."

Läs mer HÄR

Det fräser av hat, hat, hat
- Göran Skytte i Dagen - "Det händer i nästa kvarter, här och nu....
   Några få dagar senare. Göteborgs-Posten avslöjar: ”Unga invandare hyllar hedersmord”. Det rör sig om ett mord på en feminist och modell från Pakistan. Hennes bror ströp henne. GP fann enligt uppgift ett stort antal positiva kommentarer på nätet. En av dem kommer från signaturen Mohammed, 18 år från Malmö, införd på FB-sidan V.I.P Room:
”Hon kommer från en religiös familj, hennes bror sägs ha varnat henne sen tidigare men hon lyssnade inte så han ströp henne till döds. Walla hon förtjänar det!”
   Det här är inte sådant som händer långt borta, det händer i nästa kvarter. Här och nu. Det ökar och ökar, kommer närmare och närmare. Det händer inte i slummen någonstans i en afrikansk eller latinamerikansk­ kåkstad, det händer i ett av de mest givmilda och välkomnande länderna på jorden.
   Därför tror jag inte längre att det i första hand handlar om fattigdom och utanförskap."

Läs mer HÄR

Radikal fornyelse på Oase
- Marit Joys Wigart i Korsets Seier -
For å erfare fornyelse, trenger vi tre ting: Bibelen som absolutt autoritet, Jesu Herredømme og Den Hellige Ånds kraft.
Det sa Paul Anderson, da han talte på Oase onsdag kveld.
– Hvis du har alle disse tre elementene til stede i livet ditt, så garanterer jeg at du erfarer fornyelse. Men hvis du bare har to av de tre elementene i livet ditt, så kommer du ikke til å erfare fornyelse, uansett hva annet du har, sa han til en full sal i Kongstenhallen i Fredrikstad.
Anderson er en veteran i den lutherske karismatiske fornyelse i USA og internasjonalt og ledet Lutheran Renewal i flere tiår. De siste årene har han konkretisert sitt kall om å vinne en ny generasjon for Kristus i et Hellig Åndsdrevet liv i hjembyen sin, Minneapolis, USA.
Les mer HER.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar