Dagens Nyheter

8 aug. 2016

Nyhetsflödet måndag den 8 augusti

Veckans viktigaste nyheter från Omni

Har Trump till slut gått för långt?
● UTRIKES Donald Trump har haft en turbulent vecka efter att han på flera sätt kritiserat föräldrarna till en stupad amerikansk soldat som var muslim. Experter frågar sig om kontroversen blir spiken i kistan som gör att den frispråkige republikanske presidentkandidaten inte kan återhämta sig politiskt.
– Det är möjligt att man nått en gräns för vad Trump kommer undan med, säger Nordamerikaprofessorn Dag Blanck.
Läs mer om presidentvalet i USA

Kritik mot att riksrevisorer sitter kvar

● POLITIK I fredags förhördes riksrevisorerna i Konstitutionsutskottet efter att DN bland annat avslöjat att de ansvariga gett arbeten till sina vänner och lagt sig i granskningar av beslut de själva fattat. Trots det anser KU att de två riksrevisorerna som inte självmant lämnar uppdraget kan sitta kvar.
Tidigare chef för Riksrevisionsverket, Inga-Britt Ahlenius, är kritisk.
– Jag tror inte ett ögonblick på att de nuvarande riksrevisorerna kan återerövra förtroendet.
Läs mer om granskningen av Riksrevisionen
Sarah Sjöström simmar för guld i natt
● SPORT Sommarspelen i Rio är i full gång och under natten till måndag simmar Sveriges mesta guldhopp Sarah Sjöström för medalj i paradgrenen 100 meter fjäril. Hon visade upp en imponerande form under semifinalen i natt när hon satte nytt olympiskt rekord, 55.84.
”Det fanns en tid när hon drömde om den här medaljen. Nu kan de andra bara drömma om att ta den ifrån henne”, skriver Sportbladets Simon Bank.
Läs mer om sommar-OS

Man från Malmö dödad i strid mot IS
● UTRIKES För första gången har en svensk dödats i strid med terrorgruppen IS, rapporterar TV4. En 59-årig man från Malmö, med rötterna i irakiska Kurdistan, dödades i onsdags i staden Manbij i Syrien. Mannen var i området tillsammans med den syrisk-kurdiska milisgruppen YPG, som har stöd från USA.
Läs mer om kampen mot IS

Dömd företagare reparerar Södertäljebron

● INRIKES En av ägarna till bolaget som Trafikverket anlitat för att reparera den viktiga Södertäljebron är dömd för bokföringsbrott och har näringsförbud, skriver SvD Näringsliv. Det har också uppdagats att myndigheten anlitat entreprenören flera gånger tidigare och betalat ut totalt 284 miljoner kronor. Nu lovar Trafikverket att rutinerna ska ses över.
Läs mer om broolyckan i Södertälje

Lööf larmades om utsläppsfusk 2012
● POLITIK Tre år före det att Volkswagens utsläppsfusk blev känt för allmänheten ska Annie Lööf, i egenskap som dåvarande näringsminister, ha fått brev där en ansvarig inom EU slog larm. Det avslöjade Svenska Dagbladet i veckan.
C-ledaren säger att hon inte kan minnas att hon läst brevet. Nuvarande näringsministern kräver att Lööf lägger korten på bordet, och hon har också KU-anmälts i frågan.
Läs mer om VW:s miljöfusk

Räntan sänks efter brexitbeslutet
● EKONOMI Den brittiska centralbanken sänkte i veckan räntan till rekordlåga 0,25 procent. Bank of England konstaterade att brexitbeslutet har skadat ekonomin:
”Växelkursen har fallit och utsikten för tillväxt på kort och medellång sikt har försämrats markant.”
Men flera experter tyckte att centralbanken överreagerade när de kombinerade räntesänkningen med ett omfattande stimulanspaket.
Läs mer om de finansiella effekterna av brexit

Avicii gjorde sista livespelningen
● KULTUR Tim ”Avicii” Bergling gjorde sitt sista framträdande när han spelade i Malmö i fredags kväll. Den svenska dj-stjärnan har beslutat att avsluta livekarriären, blott 26 år gammal.
Expressens Anders Nunstedt skrev att ”ett stycke exceptionell pophistoria” går i graven.
Läs mer om Aviciis sista Sverigespelning

Hösten har kommit (till Jämtland)
● INRIKES Stora delar av landet har njutit av det varma vädret en längre tid. Men i Jämtland har hösten gjort entré, meddelar SMHI. Enligt den meteorologiska definitionen ska dygnsmedeltemperaturen ligga mellan 0 och 10 plusgrader och vara sjunkande för att det ska räknas som höst.
Läs mer om sommarvädret

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar