Dagens Nyheter

24 aug. 2016

Nyhetsflödet onsdag den 24 augusti

Islam accepterar inga läroavsteg
- Mona Walter i Dagen - "Det Kashif inte nämner är att muslimer som vill leva mer sekulärt inte är skyddade från islam och således blir dess offer.
   När jag som muslim, för 20 år sedan, började studera islam och analysera profetens Muhammeds liv fanns inte IS. Det islam som jag tillhörde var vanlig traditionell sunniislam vilket 90 procent av världens muslimer bekänner sig till. Samma sunniislam som lärs ut i de svenska sunnimoskéerna runt om i vårt land i dag. IS tillhör också sunniislam och de praktiserar den enligt de ursprungliga traditionerna från profeten Muhammed och accepterar inga avsteg från den ursprungliga läran."
Läs mer HÄR.

Religionsdialog på sanningens grund
- Ledare i Världen idag - "Den numera flitigt citerade och diskuterade DN-artikeln, där företrädare för judendom, kristendom och islam nyligen ville dämpa vad de betecknar som en ”kulturkamp”, rymde även ett magstarkt teologiskt påstående. Så här uttryckte sig artikelförfattarna: ”… gudstron i alla tre religioner [är] förknippad med berättelsen om Abraham och hans familj och alla tre förstår Gud som universums skapare. Rimligen kan det bara finnas en. På det viset är det självklart att judar, kristna och muslimer talar om samma Gud.”

   Den ”självklara” slutsatsen föregås inte av något djupare resonemang, vilket kanske inte heller kan avkrävas en debattartikel. Men det faktum att tre religioner samfällt lyfter fram berättelsen om Abraham och tror på en skapande Gud innebär inte per automatik att de tre talar om samma Gud. Ändå tycks påståenden som ”kristna och muslimer tillber samma Gud” allt oftare framställas som både självklara och okomplicerade. Även från kristna företrädare. Men den påstått självklara slutsatsen är allt annat än självklar."
Läs mer HÄR.

Mitt kors - Jesu kors
- Jonas Nordén i Efter Kristus - "De senaste veckorna har en Facebook-kampanj under namnet Mitt kors fått mycket uppmärksamhet, både positiv och negativ sådan. Initiativtagarna vill med kampanjen stå upp för och visa solidaritet med världens förföljda kristna. Mycket hedervärt om du frågar mig.

Kampanjen ger också ett extra tillfälle att ställa sig frågan vad korset egentligen betyder i kristen kontext. Många hänvisar till att korset står för kärlek och trygghet, vilket ju är rätt. Men korset står för mycket mer än så. Här ger jag några korta reflektioner kring korsets betydelse"
Läs mer HÄR.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar