Dagens Nyheter

22 aug. 2016

Nyhetsflödet måndag den 22 augusti

Veckans viktigaste nyheter från Omni

Regeringen överväger att införa tiggeriförbud
● INRIKES Civiliminister Ardalan Shekarabi (S) öppnade för att förbjuda tiggeri. Utspelet möttes av blandade reaktioner, men regeringskollegan Miljöpartiet protesterade och demokratiminister Alice Bah Kuhnke kallade förslaget för ”en överraskning”. Statsminister Stefan Löfven sa senare att det i nuläget inte finns något konkret förslag om ett tiggeriförbud.
Läs mer om Tiggeridebatten

Carin Jämtin avgår som partisekreterare i S – Rådström Baastad tar över
● INRIKES Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin avgår. Hon motiverar beslutet med att det är ”rätt tid att byta”.
– Om jag skulle ställa upp för omval nästa år så handlar det om minst ytterligare tre år, och det är ganska lång tid att vara på tå hela tiden, säger hon.
Hon efterträds av Lena Rådström Baastad, tidigare kommunalråd i Örebro.
Läs mer om Jämtins avgång

Trumps kampanjchef avgår efter skandaler
● UTRIKES Den republikanske presidentkandidaten Donald Trump ändrar i kampanjledningen. Kampanjchefen Paul Manafort avgår efter flera skandaler, han ska bland annat ha tagit emot bidrag från Ryssland. Stephen Bannon från den konservativa nyhetssajten Breitbart ersätter.
I och med förändringarna kan man räkna med att den hätska tonen hos Trump ”nästan garanterat kommer att bli mycket fulare”. Det skriver Politicos politiske kommentator Jeff Greenfield i en analys.
Läs mer om Presidentvalet i USA

Turkiet försvarar sig efter kritik mot ny sexlag
● UTRIKES Turkiets författningsdomstol bemötte i veckan de internationella reaktionerna på den nya lag som kritiker beskrivit som ett avskaffande av åldersgränsen för sex. ”Tvärtemot anklagelserna har sexuella övergrepp mot barn under 15 år inte avkriminaliserats”, skriver domstolen. Men en av dem som hela tiden markerat mot lagändringen är utrikesminister Margot Wallström (S).
–  Om ingenting görs så innebär det straffrihet för den här typen av brott, säger hon till DN.
Läs mer om Turkiska barnsexlagen

Regeringen vill skärpa straffen för bilbrännare
● INRIKES Den senaste tiden har bilar brunnit på flera håll i Sverige. I Malmö har polisen satt in drönare och motorcykelpoliser för att stävja bränderna. Regeringen vill nu undersöka möjligheten att införa särskilda jourdomstolar och vill se höjt minimistraff för grov skadegörelse.
– Vad som är helt klart är att vi måste få till en snabbare lagföring i vissa fall, säger justitieminister Morgan Johansson (S). 
Läs mer om Bilbränderna

Mordmisstänkt 41-årig kvinna och sambo i Arboga släppta
● INRIKES Den 41-åriga kvinna i Arboga som har suttit anhållen misstänkt för mord på sin pappa och mordförsök på sin mamma har släppts fri tillsammans med sin 18-årige sambo.
Enligt åklagaren finns inte tillräcklig bevisning för att begära dem häktade, men de är fortfarande intressanta i utredningen.
I en intervju med Aftonbladet säger kvinnan att polisen inte lagt fram några bevis mot henne.
– Det är bara spekulationer, säger hon.
Läs mer om Sommarstugemordet i Arboga

Handelsbankens vd Vang-Jensen sparkas
● EKONOMI Handelsbankens vd Frank Vang-Jensen tillträdde sin post i mars förra året. Men i veckan meddelade banken att han får gå och ersätts av vice vd Anders Bouvin. Styrelseordförande Pär Boman förklarade vd-bytet med att Frank Vang-Jensen helt enkelt inte räckte till.
– Det visade sig att Frank Vang-Jensens sista jobb i banken blev lite för svårt och han levde inte upp till de krav som ställdes, sa Boman.
Läs mer om Handelsbankens vd-byte

Flera nya svenska OS-medaljer: Guld i mountainbike och silver i fotboll
● SPORT Det blev en framgångsrik andra vecka i OS i Rio för flera svenska deltagare. Bland annat vann Jenny Rissveds ett överraskande guld i mountainbike och damlandslaget i fotboll tog sig hela vägen till final. Men där blev Tyskland för svårt och Sverige förlorade med 1–2.
OS i Rio är slut natten till måndagen svensk tid.
Läs mer om Sommar-OS

Östersunds målvakt överfallen av huligan
● SPORT Under slutminuterna av mötet Jönköpings Södra–Östersund i fotbollsallsvenskan sprang en maskerad åskådare in på planen och slog ned bortalaget Östersunds målvakt Aly Keita. Det är fortfarande oklart varför 17-åringen stormade planen . Svenska fotbollförbundet har inte hittat något bevis för att 17-åringen, som är hemmahörandes i Södertäljetrakten, är supporter till något av lagen.
Läs mer om Attacken mot Aly Keita

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar