Dagens Nyheter

15 okt. 2016

Nyhetsflödet lördag den 15 oktober

Frälsningsarmén vill sätta stopp för sexuella övergrepp
- Dagen - Inför att FN:s barnkonvention 2018 blir svensk lag lanserar Frälsningsarmén en nollvision mot övergrepp på barn och unga. Utbildningskonceptet ”I trygga händer” ska lyfta­ med hjälp av en konsertturné i samarbete med en sexolog och en Melodifestival­artist.
   Det var i England som Frälsningsarmén började utveckla konceptet ”I trygga händer” i början av 1990-talet. 1999 blev utbildningsmaterialet klart på svenska.
– Vi har jobbat i 17 år för att förebygga övergrepp och kvalitetssäkra oss själva. Alla anställda och ideella som kommer i kontakt med barn och unga genomgår den här utbildningen, att lära sig identifiera, reagera och agera mot övergrepp, berättar Madeleine Sundell, barnrättsjurist hos Frälsningsarmén."
Läs mer HÄR.

Hävda sanningen!
- Stefan Swärd i Världen idag  - "Den sekulariserade kristendom som sedan många år tillbaka är mycket utbredd i Sverige backar i frågorna om kristendomens sanningsanspråk. Måste man verkligen tro på och följa Jesus för att bli kristen? Man backar i frågan om människan som syndare som behöver en frälsare för att räddas.
Backar man från dessa grundfrågor är det enda som blir kvar av kristendomen socialetiska levnadsregler."

Läs mer HÄR

Stark rättslig grund för samvetsfrihet
Reinhold Fahlbeck, professor emeritus i juridik i Världen idag - "Barnmorskan Linda Steen står i denna fråga på en stabil rättslig grund. När abortlagen utarbetades gällde regeringsformen 1809, som stadgade att ”Konungen bör … ingens samvete tvinga eller tvinga låta”. Samvetsfriheten och respekt för denna var sålunda en överordnad grundlagsfäst rättsprincip vid tidpunkten då abortlagen utarbetades och antogs. Det var därför naturligt att synsättet i RF 1809 återspeglades i abortlagen. I proposition med förslag till abortlag anförde föredragande departementschefen: ”Frågan om sjukvårdspersonals skyldighet att medverka vid abort har tagits upp av flera remiss­instanser, vilka genomgående framhåller vikten av att det tas hänsyn till personalens önskemål att slippa delta i abortverksamheten.”

Läs mer HÄR.

Fra den norske siden: Det handler om Kristuslikhet
- Jostein Nielsen blogg - "I noen dager har jeg delt hva jeg mener er hovedfokus til noen av dem som har vært med å forme forståelsen av hellighet i Frelsesarmeen. General Frederick Coutts var en betydelig bidragsyter på dette området. Mens Brengle hadde et sterkt fokus på opplevelsen eller erfaringen, var den pågående prosessen fram mot Kristuslikhet fokuset til Coutts."
Les mer HER.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar