Dagens Nyheter

24 okt. 2016

Nyhetsflödet måndag den 24 oktober

Veckans viktigaste nyheter från Omni

Kommer Trump acceptera valresultatet?

UTRIKES I den sista debatten vägrade Donald Trump säga att han kommer acceptera valresultatet, något som väckt kraftig kritik. Hillary Clinton kallade det för en attack på demokratin. Senare sa Trump att han kommer acceptera resultatet – om han vinner. Samtidigt växer oron för att minoriteter ska skrämmas från att gå och rösta. Trump har skruvat upp sin retorik om att valet är ”riggat” och uppmanat supportrar att ”övervaka” vallokaler.

Trump: Ska stämma kvinnorna som ljugit

UTRIKES Elva kvinnor har trätt fram och hävdat att Donald Trump begått sexövergrepp eller trakasserat dem. Vid ett tal i Gettysburg, Pennsylvania, på söndagen sa Trump att han kommer stämma dem allihop när valet är över. I talet presenterade han också sin plan för sina första 100 dagar som president. Bland annat tryckte han på att han vill minska maktkoncentrationen inom medierna.

Offensiven bara kilometer från IS-kontrollerade Mosul

UTRIKES Kampen om den IS-kontrollerade staden Mosul i Irak har intensifierats under veckan. Enligt uppgifter under söndagen är frontlinjen nu endast fem kilometer från staden efter att irakiska och kurdiska trupper dragit fram i en tvåfronstoffensiv.

Vallonien sätter käppar i hjulet för EU:s frihandelsavtal

EKONOMI Framtiden för frihandelsavtalet Ceta mellan EU och Kanada är fortfarande högst oklart. Samtalen bröt under fredagskvällen samman efter att den belgiska regionen Vallonien krävt mer tid för att se över avtalet. EU gav på söndagen Belgien en tidsfrist till måndag kväll att lämna besked om man tänker ställa sig bakom avtalet eller inte.

Löfven inledde omstritt besök i Saudiarabien

POLITIK Stefan Löfven träffar under söndagen de tre mäktigaste personerna i Saudiarabien. Kung Salman. Kronprins Muhammad bin Nayif och vice kronprins Muhammad bin Salman. Men statsbesöket i diktaturen Saudiarabien har kritiserats, bland annat av L:s utrikespolitiska talesperson Birgitta Ohlsson som krävt att Löfven tydligt ska lyfta bristen på mänskliga rättigheter i landet.

Trollhättan hedrade offren för skolattacken

INRIKES På lördagen var det ett år sedan det rasistiska skoldådet i Trollhättan där en maskerad gärningsman gick in med svärd på Kronans skola och dödade en elev, en elevassistent och en lärare. Ett tusental människor samlades för ett fackeltåg och för att hedra offren.
– Även i den mörkaste höstnatten finns det hopp, sa rektorn Djeno Mahic.

Svenske läkaren Fikru Maru dömd för mutbrott

UTRIKES Svenske hjärtläkaren Fikru Maru döms för mutbrott i Etiopien, efter att ha suttit fängslad utan dom i tre år. Rättegången har skjutits upp flera gånger under den senaste månaden, samtidigt som Marus hälsa har försämrats kraftigt. Påföljd har inte meddelats men advokaten tror att domen innebär att Maru kan anses ha avtjänat sitt straff och får åka hem.

Hovrätten friade nazist från knivattack i Malmö

INRIKES Hovrätten vände upp och ner på tingsrättens dom om det uppmärksammade överfallet mot flera personer på Möllevången i Malmö 2014. Den 30-årige man som tidigare friats döms nu till tre års fängelse för grov misshandel. Däremot frikänns den 33-årige nazisten Andreas Karlsson, som tidigare dömts för attacken.

Johaug stängs av två månader under utredningen

SPORT I onsdags stod det klart att den norska skidstjärnan Therese Johaug stängs av i två månader under utredning av hennes positiva dopningsprov. Hon ser därmed ut att missa världscuppremiären i Finland i slutet av november. Den 28-åriga norskan har själv hävdat att hon fått i sig den anabola steroiden clostebol av misstag vid en behandling av ett brännsår på läpparna. 

Svenska sajter nere efter attack i USA

TECH Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps sajt, regeringens hemsida och Krisinformation.se hade problem och låg delvis nere under fredagskvällen. Problemen tolkas som efterdyningar från en större överbelastningsattack i USA.
”Svenska statens krissajter ska inte haverera för att ett amerikanskt företag attackeras. Det är ett underbetyg”, skrev DN:s Linus Larsson i en analys.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar