Dagens Nyheter

17 okt. 2016

Nyhetsflödet måndag den 17 oktober

Veckans viktigaste nyheter från Omni

Nya kvinnor träder fram mot Trump: ”Han tog tag i mitt bröst”
● UTRIKES Ytterligare två kvinnor har trätt fram mot Donald Trump och anklagat presidentkandidaten för sexövergrepp. En av dem var Summer Zervos, tidigare deltagare i Trumps dokusåpa ”The Apprentice”.
– Han började kyssa mig väldigt aggressivt och tog tag i mitt bröst, sa en tårfylld Zervos på en presskonferens.
Trump har svarat på anklagelserna med att bland annat hävda att de är lögner som sprids av media. 
★ Läs mer om Presidentvalet i USA och Valrörelsen

Trump om Clinton i debatten: Du borde sitta i fängelse

● UTRIKES Tonläget i den amerikanska valrörelsen har skruvats upp rejält den här veckan. Det började med att republikanernas Donald Trump under den andra debatten sa att demokraternas Hillary Clinton borde sitta i fängelse och att han skulle utreda henne om han blev president. Sedan har Trump fortsatt med att bland annat föreslå att Clinton borde drogtestas.
★ Läs mer om Presidentvalet i USA och Valrörelsen

Thailands kung död efter 70 år på tronen
● UTRIKES Thailands kung Bhumibol Adulyadej, Rama IX, har dött efter en längre tids sjukdom. Han hade regerat över landet i sju årtionden. Generell landssorg har utlysts i en månad, då inga nöjen eller "festligheter" ska äga rum. Kronprins Maha Vajiralongkorn tar över tronen.
★ Läs mer om Rama IX1927–2016

Flera larm om hotfulla clowner runt om i landet
● INRIKES På flera platser i världen, inte minst i USA, har personer utklädda till clowner hotat och trakasserat människor en längre tid. Nu har trenden spridit sig till Sverige. Runt om i landet har polisen under veckan fått ta emot mängder med larmsamtal om clownattacker.
★ Läs mer om Clownangreppen

Alliansen befäste blocken med SD-attacker
● INRIKES Alliansledarna Anna Kinberg Batra (M), Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L) gick till hård attack mot SD-ledaren Jimmie Åkesson om Rysslandskopplingar och rasistskandaler i veckans riksdagsdebatt. Sydsvenskans Olle Lönnaeus tror inte att attackerna var en slump utan hade som syfte att stärka blockpolitiken och ena Alliansen. Den spricka som Stefan Löfven hoppades på efter Jan Björklunds utsträckta hand över blockgränserna förra veckan är lagad, skrev Lönnaeus. 
★ Läs mer om Riksdagsdebatten med partiledarna

Bob Dylan fick Nobelpriset i litteratur
● NÖJE & KULTUR Den amerikanske musikern Bob Dylan tilldelades årets Nobelpris i litteratur. Priset till Dylan motiverades med att han ”skapat nya poetiska uttryck inom den stora amerikanska sångtraditionen”. Att priset gick till rockpoeten har under veckan beskrivits som sensationellt.
★ Läs mer om Bob Dylans Nobelpris

Spänd stämning på Gotland efter misstänkta gruppvåldtäkten
● INRIKES Efter den misstänkta gruppvåldtäkten av en rullstolsburen kvinna i Visby har stämningen på Gotland varit uppskruvad. En av de misstänka har konfronterats på gatan och flera personer inom polis- och åklagarmyndigheten som utreder den misstänkta våldtäkten har hotats. Under veckan har åklagaren som har haft om ärendet lämnat sitt uppdrag.  
★ Läs mer om Misstänkta våldtäkten i Visby

Stort ras för Ericsson-aktien efter vinstvarning
● EKONOMI Krisen i Ericsson tog en ny vändning i veckan när bolaget gick ut och varnade för att vinsten för det tredje kvartalet är så gott som utraderad. Aktien rasade med mer än 20 procent samma dag. Beskedet ledde till att Moody’s sänkte Ericssons kreditbetyg på fredagen vilket fick aktien att sjunka ytterligare.
★ Läs mer om Krisen i Ericsson

Pensionsmyndigheten polisanmäler fondbolaget Falcon Funds

● EKONOMI Pensionsmyndigheten polisanmälde det Maltaregistrerade fondbolaget Falcon Funds som misstänks för en stor pensionsbluff. Myndigheten har krävt att bolaget ska betala tillbaba 2,4 miljarder kronor som 22 000 svenska sparare i PPM-systemet pumpat in i bolaget. Falcon avfärdar fuskanklagelserna och har lovat att betala tillbaka pengarna.
★ Läs mer om Turerna kring Falcon Funds

Skidstjärnan Therese Johaug fast i dopingkontroll
● SPORT Den norska skidstjärnan Therese Johaug har testats positivt för det förbjudna ämnet Clostebol. Hon själv och det norska skidförbundet hävdar att hon fått i sig det dopingklassade ämnet via en läppsalva. Frågan som många ställer sig nu är om Johaug stängs av i flera år, eller om det finns förmildrande omständigheter kring dopingsavslöjandet. 
★ Läs mer om de Norska dopingrapporterna 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar