Dagens Nyheter

1 okt. 2016

Nyhetsflödet lördag den 1 oktober

Debatten om kyrkans otydlighet illustrerades på Bokmässan
- Stefan Gustavsson på SEA:s hemsida - "Under flera år har debatten om Svenska kyrkans otydlighet pågått och diskussionens vågor har gått höga. Kyrkans ledning har ofta ställt sig frågande till samtalet och tolkat det som illvilja. Vi är väl visst tydliga i en mängd frågor, har varit den stående responsen. Ändå har debatten inte velat lägga sig. Varför? Här är ett av allt för många exempel som förklarar det, skriver Stefan Gustavsson.
   Under Bokmässan i Göteborg hade Svenska kyrkan ett imponerande program med intervjuer. En av dem leddes av DN-journalisten Björn Wiman, som intervjuade ärkebiskop Antje Jackelén angående hennes senaste bok Samlas kring hoppet. 
   Inramningen höjde förväntningarna. Björn Wiman frågade:
– Eskatologi, kan du förklara det? Du är ju inte bara ärkebiskop, du är ju spränglärd teolog också.
   Ärkebiskopen svarar glatt: – Och därför ärkebiskop kanske?! 
   Så vad är ett spränglärt svar på frågan om den kristna eskatologin, alltså den kristna läran om den yttersta tiden?"
Läs mer HÄR

Den förträngda psykiska ohälsan
- Per Danielsson i Hemmets Vän - "Ständigt uppkopplad via mobilen, ständigt kontaktbar, det skapar rastlöshet och bidrar till trötthet och stress. Vi behöver fysiska och mentala rastplatser, där vi kan vila våra sinnen.
   Sveriges Kristna Råd kallade september för Diakonins månad. Fokus i år var barns och ungas psykiska ohälsa och hur vi bemöter den.
   Den uppskruvade studietakten i skolan och växande krav i idrottsvärlden gör ofta ungas uppväxt alltmer pressande. När en helg kommer då ”inget händer”, då kan rastlösheten knacka på dörren igen. Där kan marken definitivt vara ”förberedd” för psykisk ohälsa...
   ... Vi behöver inte skuldbelägga oss själva eller andra, men kunna samtala med någon, bekänna och få ta emot förlåtelse. Som kristna be tillsammans med den ångestdrabbade. Jesus är läkaren för både kropp och själ. Inte i motsättning till men i samverkan med sjukvården."
Läs mer HÄR.

På norsk: Det handler om 'smitte'
- Fra Jostein Nielsens blogg -
Jeg vet at hellighet er smittsomt. Det er absolutt bibelsk belegg for det. I avsnittet om den hellige salvingsoljen leser jeg at alt og alle som var involvert i Gudsdyrkelsen i Tabernaklet ble hellige gjennom salvingen, og videre at: Hver den som rører ved dem, blir hellig. (2 Mos 30:29b)
Les mer HER.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar