Dagens Nyheter

3 okt. 2016

Nyhetsflödet måndag den 3 oktober

Veckans viktigaste nyheter från Omni

Upprepade bombanfall mot sjukhus i Aleppo: ”Krigsbrott”
● UTRIKES De två största sjukhusen i rebellkontrollerade östra Aleppo har utsatts för bombanfall under veckan, efter att syriska och ryska trupper återigen trappat upp sin offensiv i området. FN:s ordförande Ban Ki-moon och Frankrikes utrikesminister Jean-Marc Ayrault beskrev attackerna som krigsbrott.
”Ingen medmänsklighet. Assad och Ryssland rör sig längre bort från fred”, twittrade Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) på lördagen, då östra Aleppos största sjukhus M10 slagits ut för andra gången på tre dagar.
Läs mer om Syrienkriget

Den förlorade debatten präglade Trumps vecka

● UTRIKES Bedömare är eniga om att Clinton vann måndagens tv-debatt mot Trump. Under debatten kritiserade Clinton kvinnosynen hos Trump och pekade på att han kommenterat den tidigare Miss Universe-vinnaren Alicia Machados vikt. Historien har fortsatt under veckan och nådde nya höjder när Trump mitt i natten twittrade om att modellen var ”äcklig” och uppmanade väljare att se en påstådd sexvideo med Machado. Washington Post skrev i en artikel att Trumps systematiska påpekande av kvinnors vikt kan avgöra valet.
Läs mer om presidentvalet i USA

NYTT: Trump kan ha undgått skatt i 18 år – lagligt

● UTRIKES Donald Trump redovisade 1995 en förlust på 916 miljoner dollar och på grund av det kan han helt lagligt ha undvikit att betala federal skatt under 18 år, visar dokument som NY Times publicerade på söndagen. Trump har vägrat att släppa sina skatteuppgifter, vilket vållat stor debatt eftersom det är något presidentkandidater av tradition gör. Trump har inte förnekat tidningens uppgifter men hans kampanj har anklagat den för att ha kommit över dokumenten på olaglig väg.
Läs mer om presidentvalet i USA

Två SD-tjänstemän ute i kylan – kritiken växer
● POLITIK Först slutade SD-tjänstemannen ”Egor Putilov” efter affärskontakter med en rysk brottsling – därefter sparkades en annan tjänsteman efter att ha spridit Putinvänlig propaganda. Båda har rekryterats av riksdagsledamoten Kent Ekeroth. Andra partier har varit skarpt kritiska och menat att SD haft dåliga kontroller och även inom partiet märks ett missnöje med Ekeroth.
– Han är destruktiv för partiet, sa en SD-topp anonymt till Aftonbladet.
Läs mer om SD:s påstådda ryska kopplingar

Rapport: MH17 sköts ner med missil från rebellområde
● UTRIKES Passagerarplanet MH17, som störtade i östra Ukraina för två år sedan, sköts ned från ett rebellkontrollerat område med en missil som transporterats från Ryssland. Det slog en internationell åklagarutredning fast på torsdagen. Omkring hundra personer har identifierats som på något sätt inblandade men utredningen spekulerar inte i om Ryssland eller ryska medborgare deltagit i nedskjutningen. Sannolikt kommer det inte att väckas åtal mot någon, med tanke på rättsliga och politiska hinder.
Läs mer om nedskjutna MH17

Mönstringsplikt föreslås från nästa år
● POLITIK Mönstringsplikten ska gälla från den 1 juli 2017 och den 1 januari 2018 sker första inryckningen. Så ser förslaget om en återinförd värnplikt ut, som presenterades av regeringens utredare i onsdags. Både pojkar och flickor omfattas och utredningen bedömer att 4 000 soldater behöver utbildas 2018, och lika många 2019.
Läs mer om försvarets framtid

Oro i finansvärlden kring Deutsche Bank
● EKONOMI Kraftig turbulens skakar Deutsche Bank och skapar oro i finansvärlden. Myndigheter i USA har krävt den tyska storbanken på 14 miljarder dollar i böter på grund av vilseledande affärer med bostadsobligationer och på fredagsmorgonen nådde kursen bottennivå efter rykten om att hedgefonder övergett den tyska storbanken. Under veckan har det också förekommit uppgifter om att regeringen förbereder ett räddningspaket men det har tillbakavisats.
Läs mer om krisen i Deutsche Bank

Englands förbundskapten sparkas efter Telegraphs avslöjande
● SPORT Det engelska fotbollslandslagets förbundskapten Sam Allardyce sparkades – efter 67 dagar på jobbet. Bakgrunden var ett avslöjande med dold kamera från The Telegraph. Tidningens reportrar utgav sig för att vara affärsmän från Asien och Allardyce berättade bland annat hur man ska kringgå regler vid spelarförsäljningar. Han hånade också sin företrädare Roy Hodgson genom att göra narr av hans dialekt.
Läs mer om smyginspelade videon med Allardyce

Trio leder Melodifestivalen – beskrivs som ”vild chansning”
● NÖJE Youtubeprofilen Clara Henry och artisterna David Lindgren och Hasse Andersson leder nästa års Melodifestival. Det meddelade SVT på en presskonferens på fredagen. ”På papperet känns det som en ganska vild chansning” skriver Dagens Nyheters Hanna Fahl, som beskriver Henry som den tryggaste och mest tv-erfarna av de tre: ”Hon har potential att göra en ’Gina Dirawi’ och slå igenom brett.”
Läs mer om Melodifestivalen 2017

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar