Dagens Nyheter

31 okt. 2016

Nyhetsflödet måndag den 31 oktober

Veckans viktigaste nyheter från Omni

Nya Clintonmejl skakar valkampanjen i USA

UTRIKES Nya mejl som kopplas till Hillary Clinton utreds av FBI. Nyheten slog ned som en bomb på fredagen och är besvärande för Clinton eftersom hennes omdöme ifrågasätts på nytt. Mejlen ska ha uppdagats i samband med utredningen mot den skandalomsusade politikern Anthony Weiner, vars hustru är Clintons högra hand. Frågan är nu hur väljarna kommer att reagera med drygt en vecka kvar till valdagen den 8 november.

Förtidsrösterna kan rädda Clinton trots skandal

UTRIKES En av fem väljare i USA har redan lagt sin röst och kanske kan förtidsröstningen spela en större roll än väntat för Hillary Clintons kampanj, när hennes mejl nu granskas på nytt av FBI. Ska Donald Trump ha en realistisk chans att vinna valet måste han segra i delstaterna Ohio, North Carolina och Florida. Enligt Reuters lutar det åt seger för Clinton åtminstone i de två senare.

M vill ha samarbete över blocken om välfärden

POLITIK Moderaterna vill göra upp med regeringen om vinster i välfärden, bland annat om sanktioner för privata välfärdsföretag som inte lever upp till krav på kvalitet. Man vill däremot inte gå med på något generellt stopp för vinstuttag. Regeringen har svarat med att bjuda in allianspartierna till samtal – efter att utredningen om vinster i välfärden presenterats i november.

IS-massaker på hundratals civila utanför Mosul

UTRIKES Terrorgruppen IS dödade 232 civila i en massaker utanför Mosul föregående vecka, uppger FN. Samtidigt ska 8 000 familjer hållas gisslan och användas som mänskliga sköldar i och runt den irakiska staden. Offensiven mot IS-fästet fortsätter steg för steg och USA uppger att 800–900 stridande för IS dödats sedan den inleddes häromveckan.

Dylan bröt tystnaden: ”Kommer om jag kan”

KULTUR Efter nära två veckors tystnad tog Bob Dylan slutligen upp telefonen och ringde och tackade Svenska Akademien för att han tilldelats Nobelpriset i litteratur. Sent på fredagskvällen blev samtalet känt och i en intervju med brittiska The Telegraph sa Dylan sig vara hedrad och lovade komma till högtidligheterna i Stockholm under Nobelveckan ”om det är möjligt”.

Johanssons statssekreterare fick gå efter dyra resor

POLITIK Statssekreteraren Erik Bromander, infrastrukturminister Anna Johanssons (S) närmaste man, lämnade sin tjänst efter avslöjanden om vidlyftigt resande. Sedan han tillträdde hösten 2014 har Bromander åkt på minst 27 utlandsbesök för sammanlagt omkring 829 000 kronor. Expressens inrikespolitiska kommentator K-G Bergström skriver att Johansson är en belastning för regeringen och förtjänar att få sparken – men att det förmodligen inte kommer ske eftersom Stefan Löfven inte vill ha ännu ett kvitto på en misslyckad rekrytering.

Begick nätövergrepp mot över hundra flickor – får fängelse

INRIKES En 47-årig man från Ulricehamn som åtalats för att ha utsatt över 100 unga flickor för sexbrott via internet dömdes i fredags till sju års fängelse. Mannen hade låtsats vara en jämnårig kille eller tjej för att lura flickorna att visa sig nakna och utföra sexuella handlingar framför webbkameran. Många av de utsatta var mellan 12 och 14 år gamla.

Ekholm ny vd för Ericsson – vägrar flytta ifrån USA

EKONOMI Investors förre vd Börje Ekholm blir ny vd och koncernchef för Ericsson. Han sitter sedan tidigare i bolagets styrelse. Ekholm beskrivs som tekniskt kunnig och som en duktig affärsman, men kritiker undrar om han är rätt person eftersom han ses som delaktig i den strategi som lett fram till dagens kris. Än skarpare är kritiken mot att Ekholm, som har dubbelt medborgarskap, tänker bo kvar i USA och inte flytta till Sverige.

EU och Kanada överens om frihandelsavtal – till slut

EKONOMI Kanadas premiärminister Justin Trudeau och EU:s ledare undertecknade på söndagen slutligen det omdebatterade frihandelsavtalet Ceta. In i det sista var det oklart om det skulle bli något avtal då den belgiska regionen Vallonien satte sig på tvären. 

Malmö FF segrare i allsvenskan för 19:e gången

SPORT Malmö FF blev svenska mästare för 19:e gången efter seger med 3–0 mot Falkenberg på onsdagskvällen. 17-årige Mattias Svanberg som debuterade från start blev hjälte.
– Man blir glad i hjärtat när man ser de här 17-åringarna som bara går in och kör, kommenterade SVT:s Daniel Nannskog.
Segern innebär att MFF är det lag som vunnit allsvenskan flest gånger.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar