Dagens Nyheter

20 okt. 2016

Nyhetsflödet torsdag den 20 oktober

Despoternas paradis och Alice i underlandet
Ruben Agnarsson i Inblick - "I FN och dess olika organ använder brutala diktaturer och despoter sig av en rättighet som de nogsamt undanhåller sin egen befolkning: nämligen att i demokratisk ordning rösta om och välja mellan de förslag som kommer upp på agendan. Denna dubbelmoral förvränger likt sagan om Alice i underlandet vad som är rätt och fel, vad som är upp och ned och vad som sant och falskt. Berättelsen om FN påminner om den lilla flickan Alices äventyr i en värld som strider mot all logik.
   Vad kan man annars säga om att de värsta despoterna och förtryckarna av mänskliga rättigheter är med och beslutar i FN:s råd för- ja just det,  mänskliga rättigheter?
   I dag antog FN-organet U​NESCO en kontroversiell resolution om Jerusalem som ignorerar judarnas relation till tempelplatsen. Resolutionen, som lagts fram av ett antal muslimländer, godkändes förra veckan på kommitténivå.
   Det är inte första gången som det judiska folkets mångtusenåriga och självklara koppling till landet Israel är under ideologisk attack av de allra mest destruktiva krafterna i världen."
Läs mer HÄR.

Sveriges agerande i Unesco bidrar till moralisk kris
- Världen idag - "En Unesco-resolution, som förnekar att det finns en judisk koppling till Tempelberget och andra heliga platser i Jerusalem, har väckt starka reaktioner bland Israelvänner runt om i världen. Det krävs knappast någon akademisk slutexamen i ämnet för att inse att Tempelberget är av central historisk betydelse för såväl judar som kristna. Att förneka att det överhuvudtaget existerat några judiska tempel på Tempelberget i Jerusalem är därför ett medvetet försök att radera ut en högst väsentlig del av judisk historia och identitet.
    Men detta är ingalunda första gången i historien som någonting liknande sker. Redan vid islams utbredning i Nordafrika under 600-talet jämnades urgamla kyrkor och synagogor till marken för att ge utrymme för den nya islamska kulturen. När Isis och al-Qaida i våra dagar spränger flertusenåriga synagogor, kyrkor, Buddha-statyer eller grekiska monument i Mellanöstern följer man därför en väl beprövad metod."
Läs mer HÄR.

Iraks kristna välkomnar försöket att befria Mosul från IS
- Signum - "Kristna i Irak välkomnar i försiktiga ordalag starten av striden om Mosul och Nineveslätten, deras hembygd sedan 1500 år, från vilken de blev brutalt fördrivna av terrorgruppen IS sommaren 2014. ”De har väntat på detta sedan de drevs bort från sina hem. Många kristna har levt under mycket svåra förhållanden sedan dess och är angelägna om att kunna återvända”, sade fader Emanuel Youkhana, arkimandrit, medlem av Österns assyriska kyrka och chef för det kristna hjälpprogrammet för norra Irak, CAPNI, enligt brittiska Catholic Herald på tisdagen.
   ”Självklart är den militära operationen bara det första av många steg på vägen mot de kristnas återvändande”, fortsatte fader Youkhana. ”Det kommer att behövas stora säkerhetsarrangemang, liksom även fysisk återuppbyggnad och rehabilitering av hela den region som IS-extremisterna har ockuperat.”
Läs mer HÄR.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar