Dagens Nyheter

16 apr. 2012

Nyhetsflödet 16/4

Nyhetsflödet den sextonde april
Tänker överklaga ända till EU-domstolen
Ruben Agnarsson i Inblick : "Lisa och Per Angerstig fick inte ge sin son hemundervisning för Uppsala kommun. Nyligen kom beskedet att även kammarrätten tar ställning mot deras önskan. – Vi tänker gå vidare till Högsta förvaltningsdomstolen och därefter till Europadomstolen om det behövs, säger paret Angerstig till Inblick."

En obekväm röst
Lukas Berggrens skriver i Världen idag - "Vårt land har under en lång tid försökt att fjärma sig från sitt kristna arv. Vi har försökt frigöra oss från både Gud, kompasser och kartor. I relativismens tidevarv är inget bättre eller sämre än något annat. Den som säger "nej" till någon annans sanning är intolerant, medan den som säger "ja" är frigjord, upplyst och tolerant. Alldeles oavsett vad denna så kallade sanning faktiskt säger. Det är inte längre en fråga om vad som är bra och dåligt, rätt och fel, sant och falskt. Vi lever i de fuktade pekfingrarnas land. Vi har blivit ett folk som ständigt funderar över vart vinden blåser, för att inte riskera en vandring i motvind."

Olika syn på hur helvetet ter sig
Dagen - "Åhman och Swärd har debatterat helvetet på sina respektive bloggar sedan Swärd gav ut sin bok "Efter detta". Nu var de inbjudna av studentkåren på högskolan att göra det publikt och debatten sändes på deras respektive bloggar.
De delade syn på mycket, men inte exakt hur helvetet ter sig. Åhman menar att det måste ske ett utplånande, medan Swärd hade svårare att förbise bibelord som talar om evig plåga.
"

Skiljelinjen går genom kyrkorna
Dagen - "I både frikyrkor och Svenska kyrkan finns en kris som främst har att göra med den inre sekulariseringen, menar Roine Swensson i en replik till Siewert Öholm.
Jag anser att både Sigfrid Deminger och Öholm har en hel del poänger i sin analys av bristerna inom frikyrkorna. Detta gäller framförallt den ökade inre sekulariseringen, som tar sig uttryck på flera sätt: Bibelordets och bibelundervisningens minskande utrymme. Den sökarvänliga förkunnelsen kan ibland bli tunn och kravlös. Respekten för det heliga blir ersatt av en allmän slapphet och nonchalans. En stark gudsatmosfär med profetisk substans ersätts av en trevlighet och pratighet.
"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar