Dagens Nyheter

17 apr. 2012

Nyhetsflödet 17/4

Nyhetsflödet den sjuttonde april
Vår inställning till Bibeln avgör vår Gudsgemenskap!
Stanley Sjöberg i Webbkyrkan - "Det finns ett historiskt faktum som är värt att observera. Varje tillfälle i historien när kristen tro vunnit inflytande och betydelse för enskilda människor, folkgrupper och samhällen, har det alltid handlat om att några återupptäckt Bibeln som helhet.
Kristendomen har alltid utmanat filosofiska system och mänskliga maktstrukturer. Trons fördjupning och den kristna församlingens förnyelse har alltid haft sin styrka i övertygelsen om att Bibeln i sin helhet är Guds Ord
."

Mindfulness – vad fyller man sitt sinne med då?
Marie Willermark - "Till sist vill jag också understryka att detta om buddhistisk tro i sekulära kläder, som yoga och mindfulness, inte endast är en privat fråga. Pekka Mellgård noterar i sin artikel att detta också får sitt uttryck i behandlingsformer som tas upp på våra sjukhus. Landstingen tar in asiatisk andlighet där kristen tro och förbön aldrig skulle få platsa.
I ett reportage i ABC Nytt (4 april) berättades det om en skola som erbjöd yoga för barnen. Det betonades att det är helt fritt från religion. Så grundlurade de är.
Än en gång aktualliseras den urgamla frågan: Vilken gud skall du tillhöra och tillbe? Handlar det om upplevelser kring jag och mig och mitt? Eller närmar du dig ett Du, en evig treenig gemenskap som ger av sin fullhet till din tomhet?
"

Svårt för naturvetare i genusdebatten
Världen idag - "Genusforskarna vill, åtminstone utåt, tona ner skillnaden mellan de som ser på biologiska och de som ser på sociala faktorer som bestämmande för könen.
Hjärnforskaren Annica Dahlström, professor emerita i histologi vid avdelningen för medicinsk kemi och cellbiologi vid Göteborgs universitet, har blivit hårt ansatt när hon i böcker och medier debatterat sambandet mellan kön och hjärnfunktion.Hon har kritiserat genusvetenskapen och samhällsvetenskapen i allmänhet för att inte ta hänsyn till biologiska faktorer avseende beteendeskillnader mellan könen. Hennes ställningstagande bygger på de vetenskapliga resultat som hon sammanställde i boken "Könet sitter i hjärnan
" (2007)."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar