Dagens Nyheter

23 apr. 2012

Nyhetsflödet 23/4

Nyhetsflödet den tjugotredje april
Retorik är konsten att övertyga
Stefan Gustavsson i Världen idag - "Den som har ett budskap att förmedla gör väl i att utveckla sin retoriska förmåga. Det gäller inte minst i en tid som vår, där outsinliga strömmar av budskap når oss från alla håll samtidigt. För den som önskar bryta igenom kakafonin av röster är retoriken livsviktig.
Lika viktigt är det som åhörare att lära sig se igenom det som Platon kallade "den tomma retoriken" och avslöja budskap som inte är sanna, utan som vill manipulera och bedra oss.
Jag hade i veckan anledning att fundera kring retorikens plats, när jag igen läste Richard Dawkins bok "Illusionen om Gud". Dawkins är både mästerlig och manipulativ i sin retorik. Få kan mäta sig med honom i förmågan att kommunicera det komplexa på ett lättillgängligt och ofta underhållande sätt. Men han är också skamlös i sitt sätt att sprida vanföreställningar och direkta felaktigheter om det som han själv ogillar.
"

Anders Breivik ska inte förlåtas
Expressen - "Är det möjligt att för­låta Breivik? Ingen av oss har rätt att söka Gud i kort som han ändå inte har lagt på bordet. Men några kort har han redan visat i Bibeln. Och det handlar om att för­låtelse förut­sätter erkännande, bön om förlåtelse och vilja till försoning. Så långt finns inga tecken på något av detta i Breiviks hållning eller ord i domstolen. När Bibeln säger: "Om vi bekänner våra synder är han ­trofast och rättfärdig, så att han för­låter oss ­synderna" betyder det för oss att för­låtelse inte är en fråga som vi ska besvara nu.
Allt har sin tid, och vi kommer inte förlåta mer än Gud! Dessutom: kärlek måste ha en toleransgräns eftersom Gud alltid är på offrets sida.
"

Birro i Huskvarna
Några spridda Birro-citat från Birros blogginlägg efter besöket i Huskvarna. Världen idag: "Vid sidan av det är jag nyförälskad i Bibeln. Det är spännande att bli utmanad, tröstad, ifrågasatt och sedd, sedd på genom tusen år och tusen himlar av Gud som är tidslös och evig.
Hur kan kristna avlägsna sig från Bibeln? Det är obegripligt för mig som är ny i allt detta. Jag vill ha mer Bibel, mer sanningar, mer visioner, mer tröst och värdighet. Mer Bibel, inte mindre.
Det berättar för mig att svensk kristenhet står inför ett ny vår. Människor drömmer hårt och konsekvent om att få höra Guds ord, att få möta andra människor i tro. Vad svensk kristenhet behöver är att stå enade när människors behov av Gud, och inte bara andlighet i största allmänhet, pockar på.
Det är Gud och Jesus som frälser. Vi behöver vara tydliga där.
"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar