Dagens Nyheter

25 apr. 2012

Nyhetsflödet 25/4

Nyhetsglödet den tjugofemte april
Mindfulness och mat. Vad kokar det ned till?

Marie Willermark - "Det har publicerats en bok av en buddhistmunk (Thich Nhat Hanh) och en forskare i näringslära (Lilian Cheung) som handlar om att äta med mindfulness. En av författarna uttrycker det som ”ett förhållningssätt som kräver ständig övning, livet ut. Det är inte en diet eller kur.” Så missvisande det då är att boken fått den svenska titeln ”Gå ner i vikt med mindfulness.” Artikeln jag läst är från Svenska Dagbladet. Läs här.
När jag läser artikeln bekräftas de slutsatser om mindfulness som jag tar upp utifrån tidningen NODs senaste nummer. (Läs blogg här.)
Det råder alltså inget tvivel om att denna lära om och träning i sinnesnärvaro har en tydlig koppling till Buddhismen. Riktigt lurigt att förlaget då låter titeln handla om det oförargliga i att gå ner i vikt.
"

Djupt rotad kyrka måste blicka framåt
Stefan Swärd i Världen idag - "Vi lever i ett samhälle som förändras snabbt. Det är mycket slit och släng. Trender, opinioner och tekniker avlöser varandra med allt snabbare takt. Hus byggs, hus rivs. Ideologier kommer, ideologier går. Partier och företag startar, partier och företag läggs ner. Kändisar och ledare kommer, kändisar och ledare går.
Vi som är dagens kyrka i Sverige representerar något som är höjt över tid och rum. Något som bärs vidare från generation till generation. Något som har en hård kärna av tidlösa värderingar och trosövertygelser.
"

Självklar abort?
Åke Hällzon kommenterar i Hemmets Vän SR:s Konflikts program med rubriken ”Abort-backlash” (14/4) - "Inget nämns om hur vi kan reducera antalet aborter. Genom hela programmet finns istället en ton av att abort är bra, naturligt, självklart och oproblematiskt. Den som hävdar något annat skuldbelägger kvinnan och hämmar hennes sexualitet. Men abort är aldrig enkelt, aldrig lätt. Tvärtom är det etiskt problematiskt och ofta förenat med kval och skuldkänslor för kvinnan, även på svenska sjukhus och gynmottagningar.
Konflikts förvåning och indignation över de samtal kring abort som förs i västvärldens parlament är faktiskt förvånande. Ingenstans föreslås förbud. Det som diskuteras är snarare hur antalet aborter kan minskas. När programmet är slut undrar jag vad Konflikt-redaktionen tycker om vår nuvarande situation där antalet aborter ökar. Tycker man rent av att det är … bra?
"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar