Dagens Nyheter

30 apr. 2012

Nyhetsflödet 30/4

Nyhetsflödet Valborgsmässoafton
Vad är detta för ett land egentligen?
Marcus Birro i Världen idag - "Ingen säger sig tro på Gud längre men alla fyller sin tomhet med mer tomhet. Alla fyller rymd med rymd. Ingen tror på Gud men alla har fördomar om oss som tror på Gud.
Vi förfasar oss över hur våra gamla behandlas, hur våra barn mår, hur ensamma de ensamma är, men avskyr att ens prata om att ett medmänskligt och värdigt samhälle alltid bygger på tydliga, kristna värdeprinciper. Vi sliter av oss Gud och fastnar i meningslöshet. Vi sår vind och vi skördar vind. Vi bär ner tunga lådor av ingenting och fyller våra liv med allt som inte har med Gud att göra."

En intellektuell väckarklocka för väckelse
Jacob Rudolfsson på SEA:s hemsida - "För 100 år sedan upplevde Sverige en stor väckelse, församlingstillväxt och intensiv mission både inom landets gränser och utanför. Men idag räknas Sverige som ett av de mest sekulariserade länderna i världen och både kyrkan och evangeliet har försvunnit från den offentliga arenan. Skälet till detta går i stora drag tillbaka till upplysningstänkandet som fick ett starkare fotfäste i samband med filosofiprofessorn Ingmar Hedenius utmaningar mot den kristna kyrkan.
Kristna gjorde då två felaktiga gensvar. Dels anpassade sig kristna teologer till upplysningstänkandet, vilket resulterade i liberalteologins förnekande av mirakler, uppenbarelsen och det övernaturliga. Andra, som ville förbli bibeltrogna och förkastade upplysningstänkandet, isolerade sig från kulturen, akademin och vetenskapen."

Dygdernas comeback: Återhållsamhet
Johan Lundell i Världen idag - Flertalet högerledare väljer nu hellre att skära i statens utgifter för att komma tillrätta med budgetunderskott och växande statsskulder.
När de italienska parlamentarikerna nyligen sänkte sina månadslöner med drygt 10 000 kr (från 150 000 kr (!)
så spelar det knappast någon roll då deras underhus kostar lika mycket som alla parlamenten i Storbritannien, Frankrike, Spanien och Tyskland tillsammans, hela 16 miljarder kronor. Utöver detta är tjänstemännen välbetalda; en chefsstenograf kan ha en månadslön på över 200 000 kr. Tillkommer gör generösa representationskonton och det faktum att en subventionerad biff i parlamentet kostar bara 25 kr. Så att stenograferna har råd, kanske.
Att leva över sina tillgångar fungerar inte i längden för vare sig individer eller nationer. Efter Grekland väntas nu Portugal, Spanien och till och med kanske Frankrike följa; Frankrike, som inte presenterat en budget utan underskott sedan 1974; snart 40 år sedan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar