Dagens Nyheter

19 apr. 2012

Nyhetsflödet 19/4

Nyhetsflödet den nittonde april
Ortodoxa överväger lämna Bilda
Sändaren - "Antisemitisk konst och en ensidigt färgad Mellanösternpolitik. Kritiken mot studieförbundet Bilda har inte varit nådig på sistone. — Jag anser att vi nu allvarligt bör fundera över vårt fortsatta engagemang i Bilda, säger ortodoxe fader Misha Jaksic.
Stormen kring den kritiserade konstutställningen ”The Holy Land — Det håliga landet”, har skakat studieförbundet Bilda.
Utställningen har setts som antisemitisk och protesterna har haglat. Det hjälpte inte att den mest omdebatterade tavlan, den som avbildade judar som råttor, togs bort
."

Sök din stads bästa – Jeremias brev om samhällsengagemang
Dan Salomonsson skriver på Claphaminstitutets hemsida och i Världen idag - "Exemplen på hur trons människor förändrat sin samtid är oräkneliga. Pastorn Martin Luther King beskriver sin tro när han ropar ut ”jag har en dröm” och USA tar en ny politisk kurs. Mose och Aron begär ” Släpp mitt folk” vilket befriar judarna ur slaveriet. Moder Theresa ger fattiga döende värdighet. Detta blir globalt opinionsbildande. Trons portalfigurer i Bibeln förändrade sin samtid. Bibelns träffsäkra analys är: ” Genom sin tro kunde de besegra kungariken, utöva rättfärdighet och få löftena uppfyllda”.


Tolgfors avgång och kristen tro
Göran Skytte i Dagen - "Men jag tror att den här historien - historien om varför Tolgfors med tårar avgick som Sveriges försvarsminister - kan rymma en dimension som inte en enda av kommentatorerna i media mig veterligt förmådde fånga upp:
Det faktum att Tolgfors är troende kristen. Aktiv i Missionsförbundet. Angav sin kristna tro som orsak till att han vägrade göra militär vapentjänst i lumpen. Om man ser hans avgång i det ljuset får mycket sin förklaring.
Som försvarsminister hamnar man i en dunkel värld med hemliga avtal, hemliga möten, hemliga affärer - som ytterst handlar om människor liv. Man måste tala med och le mot människor som till exempel är saudiarabiska diktatorer och utsugare.
Hur länge kan man leva ett sådant liv - om man är bekännande kristen?
"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar