Dagens Nyheter

22 feb. 2017

Nyhdetsflödet onsdag den 22 februari

Applåder från det egna sammanhanget
 - Stefan Gustavsson i Samtid och Sanning - "Vårt sammanhang – vår kontext – påverkar oss och skapar hemmablindhet och skygglappar. Det gäller oss alla. Därför behöver vi tänka igenom både egna och andras argument i de stora frågorna, så vi inte blir vilseförda av vårt sammanhang. Ett svagt argument förblir svagt även om det egna sammanhanget applåderar.
    Det är ofta frustrerande att läsa modern teologi, eftersom det övernaturliga som regel utesluts redan i utgångspunkten. Mycket av den moderna universitetsteologin har en sådan begränsande kontext. Detta skapar en mentalitet som ger en teolog plus-poäng för kritik av kristen tro. För att generalisera; det känns bättre att framföra kritik av evangelierna än att bekräfta dem."
Läs mer HÄR.

Läkare: ”Yoga är religion”
- Världen idag - "Biverkningar av yoga och mindfulness borde redovisas tydligt inom sjukvården. Det menar Albertus Magnus Sterner, specialist i allmänmedicin och diakon. "Be din läkare att redovisa vad det här står för", säger han, starkt kritisk till dagens situation.
Vågen av yoga och mindfulness – två metoder sprungna ur hinduism och buddism – har hittat långt in i svensk sjukvård. Albertus Magnus Sterner möter dem i sitt dagliga värv. Patienter frågar honom om yoga är lämpligt för dem, om det kan hjälpa mot deras stress eller kanske mot ortopediska besvär. Han är skeptisk."
Läs mer HÄR.

Barn behöver skärmfri tid
- Alf B Svensson i Dagen - "Skärmen gör barn vana vid omedelbar respons­ och snabba belöningar­.Nu har vi fått ännu en revolution som förändrat vårt liv – skärmrevolutionen. Hälften av alla treåringar använder nu internet varje dag. Var tredje 13-åring sitter minst fyra timmar framför skärmen en vanlig dag. Drygt 70 procent av 16-åriga pojkar kollar på porr minst en gång i veckan. Hälften av alla tonåringar pratar aldrig med sina föräldrar om sitt liv på nätet. Även vi vuxna påverkas. En av tre ägnar sig mer åt skärmen än åt sin partner. Många avstår hellre från sex än från mobilen. Skärmen skapar därför i dag många konflikter mellan föräldrar och barn och makar emellan."
Läs mer HÄR.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar