Dagens Nyheter

28 feb. 2017

Nyhetsflödet tisdag den 28 februari

Legaliserad dödshjälp leder till att fler vill dö
- Sophia Kuby och Tuve Skånberg­, Claphaminstitutet - ”Rätten till en värdig död” är en fras som ofta upprepas i vår tid. I den offentliga debatten har den formuleringen blivit synonym med dödshjälp eller läkarassisterat självmord.
   Men betyder det att en lidande människa förlorar sin värdighet? Är den enskildes värdighet avhängig av hans eller hennes kapacitet att leva ett liv i full självständighet?
   Vi gör väl i att titta närmare på verkligheten i de länder där dödshjälp har varit lagligt i ett flertal år, så som är fallet med Belgien och Nederländerna.
   Överallt i världen där dödshjälp har legaliserats följer ofelbart en stigande efterfrågan. I Belgien har efterfrågan ökat hundrafalt sedan lagen trädde i kraft 2002. År 2015 registrerades över 2 000 fall."
Läs mer HÄR.

 Kristna kopter flyr Sinai
- Sändaren - "Kristna kopter i Egypten flyr Sinai efter en rad IS-dåd i området. Ett 90-tal familjer har anlänt till staden Ismailia, tio mil norr om Kairo, för att söka skydd.
Tre kristna har skjutits ihjäl under den senaste veckan i staden El-Arish på Sinaihalvön. Kristna har tidigare attackerats i området, minst sju människor har dödats i olika attacker under den senaste månaden. Men attackerna har eskalerat sedan IS för en vecka sedan uppmanade till våld mot minoriteten, i en video.
Presidenten har beordrat myndigheterna att hjälpa kopterna som flyr."
Läs mer HÄR.

Invandring en polariserande fråga
- Olof Edsinger i Världen idag - "I en tidigare artikel (30/12) skrev Olof Edsinger på temat Kyrkan och flyktingkrisen. I dag startar vi en serie, där han fördjupar några av sina resonemang i detta högaktuella ämne. Är det kristna kärleksbudskapet synonymt med att hela tiden vara ”snäll” och inte ställa några krav? Eller är det tvärtom, att utmana människor att ta ansvar och att, när så inte sker, se till att det får kännbara konsekvenser?
Det är länge sedan västvärlden var så polariserad som den är i dag. Inte främst i traditionell mening mellan höger och vänster, kapitalism och socialism, utan genom att det politiska etablissemanget har blivit allt mer utmanat av ytterlighetsrörelser. Populister vinner terräng på de etablerade partiernas bekostnad, och en allt större andel av Europas och USA:s befolkning upplever att de frågor som de själva prioriterar inte tas på allvar av deras politiska företrädare – att de uppfattas som för kontroversiella för partierna att ta tag i.
Ett tydligt exempel på detta är den glödheta frågan om invandring och migration."
Läs mer HÄR.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar