Dagens Nyheter

15 feb. 2017

Nyhetsflödet onsdag den 15 februari

Vinsttak – nej / Kvalitetskrav – ja
Viktig tid har gått till spillo i välfärdspolitiken.
- Elisabeth Sandlund i Dagen - "Redan innan remisstiden på utredningen om vinster i välfärden har gått ut vågar man konstatera att det knappast blir någon proposition från regeringen i linje med Ilmar Reepalus förslag om ett generellt vinsttak för alla privata aktörer inom vård, skola och omsorg.
    Kritiken är förödande. Och den kommer inte enbart från de allra närmast sörjande, det vill säga företag verksamma inom sektorn.
   Tydliga varningar ges av tunga socialdemokrater och miljöpartister inom kommuner och landsting med god insyn i vad det skulle innebära om privata aktörer kastar in handduken.
   Det är bra att det drakoniska och grovt tillyxade förslaget hamnar i papperskorgen. Men det är illa att viktig tid gått till spillo, tid när genomtänkta kvalitetskriterier för alla aktörer hade kunnat arbetas fram."
Läs mer HÄR.


Har vi samvete att neka samvetsfrihet?
"Gunnar Hyltén-Cavallius och Anna Emdenborg på Claphamsinstitutets hemsida -"Ett bärande inslag i vår svenska samtid är att vi bör stötta främst de svaga grupperna. I samvetsfrågor liksom i annat som rör svensk självbild verkar det dock finnas ett djupt gap mellan de vackra parollerna och de faktiska handlingarna. Kanske har de rätt som hävdar att de ofödda barnen är de allra svagaste. Inte många slåss för dem i debatten dag. I dagarna har debatten åter seglat upp rörande samvetsfrihet för barnmorskor. Frågan tycks extra känslig för just den här yrkesgruppen, eftersom den också berör möjligheten till abort. Just nu bearbetas barnmorskan Ellinor Grimmarks fall i Arbetsdomstolen. Grimmark anser att hennes tilltänkta arbetsgivare Jönköpings landsting diskriminerat henne, då hon inte kan medverka i abortingrepp på grund av sin kristna tro. Hon menar att samvetsfriheten är reglerad i EU-rätten och är en del av Europakonventionen, vilken Sverige har förpliktigat sig till att följa. Även en annan barnmorska, Linda Steen, slåss för sin samvetsfrihet."
Läs mer HÄR.

 Yttrandefrihet är självklart – när alla tycker lika
- Ruth Nordström i Världen idag - "Det är när en normbrytare utmanar den politiskt korrekta eliten som den verkliga toleransen prövas."
Läs mer HÄR.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar