Dagens Nyheter

6 maj 2016

Nyhetsflödet fredag den 6 maj

Hur vända trenden bland kyrkans unga?
- Olof Edsinger i Världen idag - "För den som reser runt lite i Sveriges kristenhet blir det snart tydligt att det på många håll råder ett stort underskott på ungdomar. Jag är medveten om att många unga prioriterar sina ungdomsgrupper före söndag förmiddag, men å andra sidan råder det ett allt större underskott även på ungdomsgrupper. Ålderskurvan i Sveriges kristenhet ser helt enkelt inte särskilt lovande ut.
   Självklart finns det undantag från denna regel, och i vissa samfund är krisen mer påtaglig än i andra. Men låt oss ändå inte vara naiva: När den äldre generationen i vårt land dör bort, kommer det att innebära ett tapp även för ett stort antal av våra kyrkor och församlingar. Allt annat är att betrakta som önsketänkande.
   Orsakerna till detta är förstås många. Sverige är ett av världens mest sekulariserade länder. Vi dignar tungt under materialismens och humanismens ok, och till detta kan läggas sådant som en bristande kontakt mellan generationerna, konsumtionstänkande och en generell skepsis till sanningsanspråk."

Kallade att hjälpa flyktingar
- Dagen - "Vi behöver en värld som mer präglas av social rättvisa och engagemang för att hjälpa de fattiga och utsatta. Det skriver Stefan Swärd och Micael Grenholm i sin slutreplik.
   ”Jesus var också flykting” är ett försök att argumentera för kristna värderingar i ämnet flyktingar och migration. Boken formulerar inte ett komplett politiskt program utan pekar på bibliska moraliska principer som kristna inte kan blunda för när vi bedömer hur människor behandlas, både i politik och i vardagsliv.
   Den bibliska moralen säger bland annat att invandrare ska behandlas som infödda (3 Mos 19:34) och att vi ska behandla alla människor såsom vi själva vill bli behandlade (Matt 7:12)."

”Hälsa de heliga”
- Martin Alexandersson i Efter Kristus - "I flera av breven i NT så används hälsningen av att hälsa de heliga. I Till exempel Hebreerbrevet 13:24 står det: ”Hälsa alla er ledare och alla de heliga”. Man kanske inte reagerar när vi läser hälsningen, men om vi sätter in oss själva istället så blir nog reaktionen annorlunda hos många utav oss. Att se sig själv som helig och att dessutom titulera sig så är främmande för många utav oss i svensk kristenhet. Jag tror aldrig att jag har hört någon använda helig som adjektiv om någon annan människa (förutom någon helig man i Indien [som varandes hindu – verkligen inte är helig!]) – men vi har ändå en tro om att kristna har blivit heliga genom sin tro på Jesus.
   För en hel del utav oss ligger nog syndare som en mer naturlig titel för de kristna i gemenskapen – men det är faktiskt inte så NT benämner oss kristna."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar