Dagens Nyheter

22 maj 2016

Nyhetsflödet söndag den 22 maj

Andras tystnad tvingar Olof Edsinger att prata om sex
- Dagen - "Olof Edsinger är inte rädd för att sticka ut hakan i etiska och teologiska frågor. Men tro för den sakens skulle inte att han är okänslig för kritik.”Jag tycker inte om att bli missförstådd och att andra människor lägger på mig åsikter som jag inte har”, säger 40-åringen.
– Jag funderar mycket på vad kulturen gör med oss, inte bara med samhällets normer utan även med vår gudsrelation.
   Det har bland annat inneburit ett ifrågasättande av vår tids normupplösning på det sexuella området.
– För mig är det en diakonal fråga. Särskilt många unga far illa."

Forskare: Samvetsfrihet är extra laddat i Sverige
- Dagens Nyheter - "Var går gränsen mellan individens rätt till frihet och andra människors rätt att inte fara illa av individens val? Etikforskaren Susanne Wigorts Yngvesson tror att frågor om samvetsfrihet kommer att bli allt vanligare i vårt samhälle.
En polis vägrar vara med om att tvångsutvisa en gömd barnfamilj. En journalist vägrar att ringa en anhörig till en mördad person mitt i natten. Handlar det om arbetsvägran eller moraliskt mod?
Och hur gör vi med bussföraren som inte vill arbeta på fredagar av religiösa skäl – men däremot gärna jobbar på söndagar? Eller veganen som efter ett besök på Arbetsförmedlingen vägrar en provanställning på en köttrestaurang?Det här är något som etikforskaren och docenten Susanne Wigorts Yngvesson
funderat mycket över. I boken ”Frihet till samvete” (Timbro förlag) resonerar hon om samvetsfrihet, ett begrepp som skapat en het debatt. Hon menar att Sverige sticker ut i Europa."

Tid att återvända till trons rötter
- Stefan Swärd i Världen idag - "Riktmärket för all form av kristen verksamhet och kristet liv är berättelsen om den första kristna församlingen i evangelierna och i Apostlagärningarna. Väckelse- och förnyelsekristendom handlar alltid om att återvända till rötterna, gräva upp de gamla brunnarna igen och hitta riktmärkena i apostlarnas kristendom.
   Och det fantastiska är att detta aldrig är ouppnåeligt. Jesus är densamme. Anden är densamme. Guds ord har samma kraft i dag, och Gud är densamme.
   Kyrkohistorien visar på rörelse efter rörelse, där Guds folks längtan har blivit så stark efter den apostoliska kristendomen, att törsten har fört fram gudsfolket till källan. Bed och ni ska få, sade Jesus."


In Depth with Danielle Strickland
- God TV - "Social justice advocate, Danielle Strickland of the Salvation Army talks about William Booth's historic role in helping refugees, which continues today. Danielle believes the Refugee Crisis could be the Church’s greatest opportunity and that we must not allow fear to stop us. “As we share a revolution of kindness, we will enter the Church's finest hour,” she says.
   Danielle is a speaker, writer and currently serves as Social Justice Secretary for the Salvation Army in the Western United States, based in Los Angeles. She is also associated with Stop The Traffik, Canada and exposes the vulnerability of refugees to Human Trafficking, sharing ways viewers can help support victims."
Watch the video HERE (28 min)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar