Dagens Nyheter

16 maj 2016

Nyhetsflödet måndag den 16 maj

Veckans viktigaste nyheter från Omni

Miljöpartiet farligt nära riksdagsspärren
● POLITIK Efter de senaste turbulenta veckorna är väljarstödet för Miljöpartiet rekordlågt. Enligt den senaste Sifoundersökningen balanserar partiet precis ovanför riksdagsspärren med 4,1 procent.
– Krisen för Miljöpartiet är inte över, den fortsätter, sa Sifos opinionschef Toivo Sjörén till SvD.
Läs mer om opinionsundersökningarna

Åsa Romson kastade in handduken
● POLITIK Efter att Miljöpartiets valberedning inför kongressen meddelade att man ville se Isabella Lövin som nytt kvinnligt språkrör valde Åsa Romson att kasta in handduken och även lämna uppdraget som miljöminister.
– Politik är en förtroendebransch, ett förtroende som man ska arbeta varje dag för att förtjäna, sa hon.
Stefan Löfven har sagt att regeringen kommer att ombildas innan månaden är slut.
Läs mer om MP-krisen

Lövins och Fridolins främsta uppgift: Förtroende
● POLITIK I helgen valde Miljöpartiets kongress Isabella Lövin till nytt kvinnligt språkrör samtidigt som Gustav Fridolin får fortsätta på posten. Enligt de politiska analytikerna är språkrörens viktigaste uppdrag nu att återupprätta förtroendet.
”Det går snabbt att förlora förtroende, men vägen för att återvinna det är ofta lång och knagglig”, skrev DN:s Ewa Stenberg.
Läs mer om MP-krisen

Ukraina vann Eurovision med anti-rysk låt
● KULTUR Stalltipset var att Ryssland skulle vinna årets Eurovisionfinal i Globen. Men i stället blev rösträkningen en kamp mellan Ukraina och Australien, som Ukraina gick segrande ur. Jamalas låt ”1944” handlar om hur krimtatarer deporterades under Sovjettiden. En rysk politiker påstår att låtens vinst hotar fredsprocessen i Ukraina.
Det svenska bidraget, Frans låt ”If I were sorry”, slutade femma.
Läs mer om Eurovision song contest

Rousseff tvingas bort från makten
● UTRIKES Brasiliens president Dilma Rousseff har stängts av från sin post i väntan på att hon ställs inför riksrätt. Enligt experter handlar processen mer om politik än om juridik. Få tror att Rousseff skulle kunna återvända till makten även om hon frias.
– Respekten för demokratin och konstitutionen är i fara, sa Rousseff.
Läs mer om korruptionshärvan i Brasilien

Zlatan slog målrekord i sista hemmamatchen

● SPORT På lördagskvällen spelade Zlatan Ibrahimovic sin sista hemmamatch i PSG. I tionde minuten avbröts spelet för att han skulle få motta publikens hyllningar. Som grädde på moset slog Zlatan klubbrekordet som bäste målskytt. I slutet av matchen sprang hans söner ut på plan iförda tröjor med orden ”King” och ”Legend” på ryggen.
– Jag grät, det gör jag aldrig, sa Zlatan.
Läs mer om Zlatan Ibrahimovic

Stort vapenbeslag till islamister i Sverige
● INRIKES Fem personer har gripits i Bosnien och en i Sverige misstänkta för att ha planerat att smuggla vapen till radikala islamister i Sverige. Bland annat beslagtogs ett 40-tal skjutvapen, sex kilo sprängmedel och tio kilo guld.
– Den här mängden vapen kunde ha orsakat enorm skada om den hade använts av en terrorcell, sa terrorforskaren Hans Brun.
Svenska myndigheter har inte kommenterat gripandena.
Läs mer om terrorhotet mot Sverige

Rysk aggression enar USA och Norden
● POLITIK När de nordiska ledarna gästade Vita huset i helgen sa Barack Obama att man delar oron över Rysslands aggressiva beteende i Östersjöregionen. Stefan Löfven menar att USA inte har några problem med att Sverige står utanför Nato.
– De vet att vi ökar vår försvarsförmåga och ingår samarbeten och de ser att vi tar ansvar för vårt närområde, sa han.
Läs mer om toppmötet USA–Norden

Nu tvingas boköpare amortera
● EKONOMI Regeringen har godkänt det nya förslaget till amorteringskrav, som därmed kan börja gälla som planerat från och med den 1 juni. Nya siffror från fastighetsmäklaren Mäklarhuset visar att antalet bostäder till försäljning ökat, samtidigt som priserna stigit, i väntan på att amorteringskravet införs.
Läs mer om nya amorteringskravet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar