Dagens Nyheter

23 maj 2016

Nyhetsflödet måndag den 23 maj

Veckans viktigaste nyheter från Omni

Terror misstänks ligga bakom flygkraschen
● UTRIKES Ett flygplan på väg från Paris till Kairo försvann från radarn under natten till torsdagen och konstaterades ha kraschat i Medelhavet. Samtliga 66 personer ombord dog.
Vad som orsakade haveriet är fortfarande oklart, men många experter tror att ett terrordåd ligger bakom. Ingen grupp har tagit på sig ansvaret för det inträffade.
Läs mer om det kraschade Egyptair-planet

Katastrofens första offer begravd
● UTRIKES Majoriteten av personerna ombord på det kraschade planet kom från Frankrike och Egypten. På söndagsmorgonen hölls den första begravningen när anhöriga sa farväl till flygvärdinnan Yara Hani Tawfik.
– När jag hörde om kraschen kunde jag inte tro att det hänt och det kan jag fortfarande inte, säger hennes kusin Nader Medhat till Sky News.
Läs mer om det kraschade Egyptair-planet

Säpo inkopplat efter mastsabotage
● INRIKES För en vecka sedan knäcktes den 330 meter höga Häglaredsmasten utanför Borås och polisen misstänker sabotage. Händelsen ses som allvarlig eftersom masten är ett skyddsobjekt.
Under veckan har man utrett flera skadade master runtom i landet och bland annat har Säpo deltagit i krismöte i frågan.
Läs mer om mastsabotaget

Radarfel lamslog svenska flygtrafiken
● INRIKES Stora delar av flygtrafiken låg nere i några timmar under torsdagen på grund av radarproblem.
Innan det uppdagades att ett servicearbete hos Telia var orsaken till problemet sa underrättelseprofessorn Wilhelm Agrell att det var ”fullt möjligt” att det kunde vara ett försök från Ryssland att demonstrera Sveriges svaghet.
Läs mer om flygstoppet

Talibanernas ledare dödad i drönarattack
● UTRIKES Talibanernas högste ledare Akhtar Mansour utsattes för en amerikansk drönarattack i fredags och har enligt källor inom organisationen dödats. USA:s försvarsdepartement försöker fortfarande bekräfta om han verkligen dött.
Mansour tog över ledarskapet förra sommaren sedan det blivit klart att hans företrädare redan varit död i två år.
Läs mer om kriget i Afghanistan

Svensk dom för folkmordet i Rwanda
● INRIKES En svensk-rwandisk man dömdes i veckan till livstids fängelse av Stockholms tingsrätt för sin roll i folkmordet i Rwanda 1994. Claver Berinkindi ska ha lett folkhopar som klubbade, högg och sköt ihjäl tusentals män, kvinnor och barn. Femton offer får skadestånd.
Läs mer om folkmordsdomen

Regeringen får mer mothugg om brunkolet
● EKONOMI Regeringen hävdar att man inte kan stoppa den kritiserade försäljningen av Vattenfalls brunkolsverksamhet i Tyskland på grund av ägardirektiven. Men i veckan har samtliga andra riksdagspartier, experter och miljöorganisationer sagt att försäljningen visst kan stoppas.
– Att få ned utsläppen av koldioxid är det viktiga, inte vem som äger brunkolet, sa näringsminister Mikael Damberg (S) i Ekots lördagsintervju.
Läs mer om Vattenfalls brunkolsverksamhet

Partier tävlar om blåljusstraff
● POLITIK På sitt Sverigemöte i helgen föreslog Moderaterna skärpta straff för attacker mot blåljuspersonal och inrikesminister Anders Ygeman (S) säger sig vara öppen för att diskutera frågan. SD hävdar att M:s förslag är för svagt och kommer för sent, skrev partiet i en debattartikel i Expressen.
Ekots politiska kommentator Fredrik Furtenbach anser att partierna bjuder över varandra i frågan.
Läs mer om blåljusattackerna

Sjöström simmade hem tre EM-guld
● SPORT Sarah Sjöström har visat god form inför OS när hon tagit tre guld under sim-EM i London, senast ett på 100 meter fjäril under fredagen.
– Jag är jätteglad såklart. Det är kul att vara under 56 sekunder igen, sa Sjöström, som simmade på 55,89.
Läs mer om sim-EM

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar