Dagens Nyheter

18 maj 2016

Nyhetsflödet onsdag den 18 maj

Teologi formas främst lokalt
- Dagen - "Det gäller att i varje lokalt sammanhang hitta former och uttryck för det teologiska ledarskapet. Det skriver Runar Eldebo­, pastor i Värnamo missionskyrka.
   Gudstjänsten och predikan är ett sådant uttryck. Predikstolen är till för ledarskap. Predikstolen är inte till salu. Det är ett teologiskt ansvar att erbjuda någon att leda en lokal församling från predikstolen.
   Orden vi säger formar världar. Sångerna vi sjunger skapar det raster genom vilket vi betraktar och förstår världen.
   Bibelstudiet är ett annat teologiskt uttryck. Vi behöver samlande tillfällen där vi kan ge en samlad undervisning som inte bara är en kort predikan utan en tanke som får tänkas längre. I det lokala sammanhanget får vi inte ge upp tanken på bibelstudier utan snarare hitta nya former och nya namn för detta teologiskt avgörande arbete."

Israels ambassadör rasar mot SR-korrespondent
- Världen idag - "Sveriges radios Mellanöstern-korrespondent Cecilia Uddén har på Facebook delat en video från Al Jazeera vars innehåll får stark kritik av Isaac Bachman, Israels ambassadör i Sverige.
Videoklippet handlar om begreppet ”Nakba” som betyder ungefär ”katastrof” och som används av palestinier för att beskriva staten Israels bildande och dess konsekvenser. Videon är problematisk och partisk menar Isaac Bachman som frågar sig om inte public service borde vara neutralt och ”kanske nämna några fakta”.

Hillsong och gamla vinsäckar
Sune Fahlgren i Sändaren - "Är förnyelserörelser och uppburna andliga ledare lösningen på tillbakagång och andlig tröghet? Eller är det så att deras andliga framtoning inte fokuserar på Gud utan på människan? Vilka vågar och kan göra teologiska analyser till vägledning?...
   I Norge har pingstpastorn Karl Inge Tangen skrivit en avhandling, vars andra del undersöker vilken livsmening Hillsong i London skapar för sina medlemmar. Tangen finner att medlemmar i Hillsong känner djup samhörighet med församlingen, därför att ledarskapet har en stark vision och därför att församlingens verksamhet genomförs mycket professionellt och med estetiska ambitioner. Att det också sker en synlig tillväxt, och att medlemmarna i hög grad känner sig hemma i församlingen, betyder också mycket.
   Som teolog noterar jag att dessa nypingstigakyrkor och rörelser inte talar om synd, utan mycket handlar om att bekräfta, bygga upp och inspirera som vilken sekulär mentor som helst. Även omvändelsefrågan är nedtonad. Kan det vara så att deras andliga framtoning i själva verket inte fokuserar på Gud utan på människan? I så fall är det som nu sker i dessa sammanhang en förlängning av sekulariseringen, och detta i en tid när det finns postsekulära tecken på andra håll i samhället som ställer gudsfrågan i centrum."
 
Vil underholde og skape debatt med teologisk thriller
- Dagen Norge - "David Åleskjær ble kanskje først kjent som den opprørske sønnen av trosmenighets-pastoren Åge Åleskjær. Gjennom boken og filmen Asfaltevangeliet tok han Bibelens budskap til gata og barkrakkene. 21 år etter sin forfatterdebut er Åleskjær nok en gang ute med teologi, men nå kommer den i thriller-form.
– For tiden er det mange debatter og problemstillinger i visse miljøer rundt dette med lavkirkelighet versus høykirkelighet, ikke minst etter Ulf Ekmans konvertering. Mye av disse perspektivene kommer inn i samtaler mellom mine to hovedpersoner, da faren Trym er katolikk mens sønnen Mikkel er ihuga karismatiker fra Frelsesarmeen. Jeg har forsøkt å begrense meg for at boka skal nå bredt ut, men den inneholder forhåpentligvis fortsatt en del snadder for teologinerder. Eller i det minste noen utgangspunkt for debatt."  Les mer HER.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar